Потъна ударен от хутите кораб за Варна. Екологична катастрофа?

Съобщението е на международно признатото правителство на Йемен

Потъна ударен от хутите кораб за Варна. Екологична катастрофа? | StandartNews.com

Съобщението е на международно признатото правителство на Йемен

Пътуващият към Варна товарен кораб "Рубимар" (Rubymar), нападнат миналия месец, стана първият, потънал вследствие на атака на йеменските хути (или хуси) в Червено море.

За това съобщиха международно признатото правителство на Йемен, което десет години е в конфликт с хутите, и "Асошиейтед прес". С изявлението на базираните в Аден власти, които не контролират столицата Сана и други ключови градове, за пръв път потъва нападнат от тях плавателен съд, откакто атаките започнаха през ноември миналата година в подкрепа на палестинците в Газа.

Корабът "Рубимар" (Rubymar) е регистриран във Великобритания и плава под флага на Белиз и се управлява от ливанска компания. Курсът, който е изпълнявал, е от пристанището Хор Факкан в Оманския залив към Варна.

Бюрото за морски търговски операции на Великобритания (UKMTO) съобщи по-рано за "потъващ" кораб, без да уточнява кой е той. Известието е от събота, 2 март.

Йеменското правителство твърди, че "Рубимар" е потънал в петък вечерта и се предупреждава за "екологична катастрофа". Международно признатите власти на Йемен очакваха потъване до дни още след като посетиха кораба в понеделник.

В петък йеменското външно министерство изрази изненадата си от обстрел по въздух на района на кораба, който бе приписан на хутите и в резултата на който са загинали йеменски рибари. Корабът, плаващ под флага на Белиз, но британска собственост, презозваше над 41 хил. тона тор и маршрутът, за който бе съобщено след атаката миналия месец, бе от Обединените арабски емирства до Варна.

По-рано американската армия каза, че атаката е нанесла значителни щети на товарния кораб и е причинила петролно петно от 18 мили (29 км).

Междувременно UKMTO говореше и за сигнал за атака по кораб на 15 морски мили (27 км) от йеменското пристанище Моха, при което екипажът бил евакуиран от военни. Посочената точка е недалеч от последната локация на "Рубимар".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай