Последно предупреждение! Г-7 се вдигна срещу Иран

Настояваме Иран и неговите поддръжници да спрат атаките си, обявиха най-развитите държави

Последно предупреждение! Г-7 се вдигна срещу Иран | StandartNews.com

„Настояваме Иран и неговите поддръжници да спрат атаките си и сме готови да предприемем допълнителни мерки сега и в отговор на по-нататъшни дестабилизиращи инициативи“.

Това заявиха лидерите на Г-7 на спешно заседание след безпрецедентната атака на Иран срещу Израел.

Недвусмислено осъждаме най-категорично пряката и безпрецедентна атака на Иран срещу Израел, допълниха страните от Групата на седемте, като отбелязаха, че „Иран изстреля стотици дронове и ракети към Израел. Израел, с помощта на своите партньори, победи атаката“.Те увериха, че ще продължат да работят за стабилизиране на ситуацията и избягване на по-нататъшна ескалация.

„С действията си Иран пристъпи допълнително към дестабилизацията на региона и рискува да провокира неконтролируема регионална ескалация. Това трябва да се избягва. Изразяваме нашата пълна солидарност и подкрепа към Израел и неговия народ и потвърждаваме нашия ангажимент към неговата сигурност“, се казва още в изявлението.

Високопоставен служител на администрацията на САЩ заяви, че някои от страните са обсъждали включването на Иранския корпус на гвардейците на Ислямската революция в списъка на терористичните организации и отключването на допълнителни санкции срещу Техеран, въпреки че не са били взети окончателни решения.

Лидерите на държавите от Г-7 се ангажираха също така да засилят сътрудничеството си за прекратяване на кризата в Газа, включително като продължат да работят за незабавно и устойчиво прекратяване на огъня и освобождаване на заложници от „Хамас“, както и предоставяне на по-голяма хуманитарна помощ на нуждаещи се палестинци.

Срещата се проведе чрез видеоконференция и беше председателствана от италианския премиер Джорджа Мелони, чиято страна е ротационен председател на Г-7.

Групата на седемте, още известна като Групата на напредналите демокрации, се състои от страните Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ. Тя не е международна организация, а неформален форум на държавни и правителствени ръководители за координиране на глобалната политика.

Междувременно заседанието на израелския военен кабинет е приключило без решение за това как Израел ще отговори на нападението срещу Иран, съобщи Си Ен Ен. Кабинетът е решен да отговори, но все още не е взел решение за времето и обхвата. Служител е заявил, че на израелските военни е възложено да предложат допълнителни варианти за отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай