Последният крал на Сърбия беше погребан в родината си

Последният крал на Сърбия беше погребан в родината си | StandartNews.com

Опленец. Тържествена церемония за препогребване на тленните останки на последния крал на Сърбия Петър ІІ Карагеоргиевич, неговата майка Мария, съпругата му Александра и брат му Андрей се състоя в неделя в мавзолея на сръбските крале в Опленец.

Петър ІІ е роден 1923 г. в Белград. Наследява трона след убийството през 1934 г. на баща му, Александър І. След окупацията на Югославия от Германия през 1941 г. той напуска страната. Връщането му се оказва невъзможно, след като на власт идват комунистите и отменят монархията. Умира през 1970 г. в САЩ, като така става единственият погребан в Съединените Американски Щати европейски монарх.

Множество сръбски политици присъстваха на погребението, както и стотици подръжници на монархията, някои от които прекараха цяла вечер пред църквата.

"Нашият крал беше принуден да си замине, не му дадоха да се завърне в родината си, но поне сега почива тук, където му е мястото", каза Милка Радоджич, 78-годишна от Топола.

Принц Александър, който е роден и живееше в Лондон, се завърна в Сърбия през 2000 г. Като единственият наследник на Петър ІІ Карагеоргиевич, Александър е считан за наследник на трона на Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай