Поредно препятствие за Швеция. Турция пресече плановете й

Ердоган говори пред журналисти

Поредно препятствие за Швеция. Турция пресече плановете й | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отново заяви днес, че Швеция не е изпълнила обещанията си към Турция по отношение на борбата с тероризма, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

По думите на турския лидер, който говори пред журналисти, преди да отпътува на посещение в САЩ,  Швеция не само трябва да изготви закон срещу тероризма, а трябва да го приложи на практика. Това Ердоган каза, коментирайки позицията на своята страна по отношение на искането на Стокхолм да се присъедини към НАТО.

"На първо място, Швеция трябва да изпълни своята задача. Изпълнява ли Швеция своята задача? Те ни казват, че са подготвили закон. Не е достатъчно да се подготви закон. Необходимо е законът да бъде приложен. Независимо дали Швеция ще промени конституцията или закона, ако изпрати терористи на демонстрация под защитата на шведската полиция, какво означава това? Това означава, че те не изпълняват задълженията си. Това означава, че терористичните актове продължават по улиците на Стокхолм", каза президентът на Турция.

Турция все още не е одобрила кандидатурата на Швеция за членство в НАТО. Анкара настояваше Стокхолм да затегне антитерористичното си законодателство и да екстрадира лица, смятани от турските власти за терористи.

Швеция прие закон за борба с тероризма през ноември,който влезе в сила на 1 юни. Той позволява на властите да преследват лица, подкрепящи терористични групи, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай