Поредна нощ на бунтове в Турция

Очаква се първото заседание на управляващата партия за вълненията

Поредна нощ на бунтове в Турция | StandartNews.com

Истанбул. Сблъсъците продължиха и тази вечер по улиците на Търция. Докато международните медии са съсредоточени върху случващото се на централния площад „Таксим", в един от крайните квартали на Истанбул се състояха нови сблъсъци между полиция и демонстранти, предаде бТВ.

С коктейли „Молотов" и камъни жителите на крайния квартал „Гази" изразиха недоволството си срещу управлението на Ердоган. Полицията им отвърна със сълзотворен газ и водни оръдия. Има ранени демонстранти, но все още липсва официална информация колко точно са те.

Протестът тази нощ на площад „Таксим" започна с музика, но не турска, а френска - с оркестър, специално дошъл от Франция. Музикантите са отложили всичките си концерти през следващите 2 седмици, за да могат да подкрепят протеста в Истанбул.

И тази нощ десетки хиляди се стекоха на площада, за да пожелаят свобода и демокрация в Турция. Една определена група обаче направи особено впечатление на „Таксим". Феновете на трите футболни гранда в Турция бяха ръка за ръка заедно срещу Ердоган.

Макар от няколко дни полицията да стои далеч от площада, наоколо все още работят пунктовете с доброволци, които са в готовност да окажат първа помощ или да нахранят гладните и изтощени демонстранти.

Отсъствието на униформените накараха мнозина да кръстят площад „Таксим" и Парк „Гези" - „Градът на свободата".

Междувременно се очаква днес или утре да се състои първото официално съвещание на управляващата партия след завръщането на Ердоган от обиколката му в Северна Африка, което ще бъде посветено на протестите, предаде Ал Джазира.

Изявлението на министър-председателя Реджеп Тайип Ердоган, в което той каза, че правителството възнамерява да продължава реорганизацията на площад „ Таксим", още повече укрепи решимостта на протестиращите да се борят до край, предаде Би Би Си.

Междувременно в парка „Гези", на площада, който стана символ на антиправителствените демонстрации, хората не изключват вероятността полицията да се опита да ограничи тяхното присъствие със силови методи.

Причина за такива прогнози станаха като нестабилната ситуация, продължаваща вече повече от седмица, така и състоялото се в петък в истанбулското управление по сигурността съвещание, на което е постигнато съгласие „да не се предприемат силови мерки до понеделник."

Междувременно Ердоган, макар и да изрази готовност да изслуша исканията на протестиращите, даде ясно да се разбере, че властите ще продължат с плановете си за застрояването на парка Гези.

Ердоган заяви, че е „отворен за всички демократични искания", изразени от демонстрантите, провеждащи протести в цялата страна, предаде АФП.

"Ние сме против тероризма, насилието, вандализма и действията, заплашващи свободата на другите. Аз съм с отворено сърце за всички демократични искания", заяви Ердоган.

В обръщение към активистите на кампанията по запазването на парк в Истанбул, турският премиер заяви:
„Аз знам какво означава екология. Природозащитничеството не е вандализъм. Да бъдеш природозащитник не означава да убиваш хора."

В парка „Гези" са разположени вече повече от двеста палатки, хиляди хора вече практически живеят там, а много от тях с децата си, за които са направени полеви детски площадки, детска градина и библиотека.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай