Полша с нов антитерористичен закон

Полша с нов антитерористичен закон | StandartNews.com

Правителството на Полша е изготвило проект за нов антитерористичен закон, съобщи днес вътрешният министър Мариуш Блашчак, цитиран от ТАСС и БТА.

"Проектът предвижда подобряване на координацията в работата на службите, отговарящи за сигурността, и гарантира безопасността на гражданите на нашата страна", посочи министърът.

А според министъра без портфейл Мариуш Камински, който координира работата на спецслужбите, "проектът предвижда конкретни правови решения. Те гарантират ефективни и бързи действия". Сред новите мерки той посочи: предоставянето на спецслужбите на бърз достъп до важни бази данни; по-обхватен контрол над намиращите се в Полша чужденци; възможност обиски да се провеждат по всяко време на денонощието, а не само между 6 и 20 ч, както бе досега; право да се задържат заподозрени в тероризъм лица за две седмици.

Освен това при кризисни ситуации вътрешният министър ще може да затваря границите и да отменя масови мероприятия, ако възникне терористична заплаха.

Новият законопроект трябва да бъде утвърден от правителството в началото на април, след което ще започне процедурата по гласуването му в парламента. Очаква се да бъде приет окончателно през май, преди срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9 юли и преди Световните дни на младежта в Краков в края на юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай