Полша модернизира армията си с 50 млрд. долара

План за техническа модернизация на въоръжените сили на републиката до 2026 г.

Полша модернизира армията си с 50 млрд. долара | StandartNews.com

Полша модернизира армията си с 50 млрд. долара

 

Министърът на националната отбрана на Полша Мариуш Блащак е подписал План за техническа модернизация на въоръжените сили на републиката до 2026 года. С него ще се обезпечи развитието на оперативните възможности на полската армия и оборудването й със съвременно оръжие, съобщава ТАСС.

По думите на Блащак, разходите за модернизация ще бъдат 185 млрд злотых ($50 млрд.). Предполага се, че размерът на отделените средства постепенно ще се увеличава – от 11 млрд. злоти през тази година до 30,8 млрд. злоти през 2026-а. За тези средства се планира закупуването на 32 многофункционални изтребителя от пето поколение, които ще заменят постсъветските самолети, не представляващи военна ценност. Освен това се планира и закупуването на щурмови вертолети за ВМС за борба с подводници.

Друга важна инициатива е- програмата "Нарев", предвиждаща придобиването на системите ПВО за къси разстояния, в частност за противодействие на безпилотни летателни апарати. Този проект е предвидено да се интегрира с програмата "Висла", в рамките на която Полша ще получи от САЩ зенитно-ракетната система Patriot. Други важни придобивки за ВС на страната ще бъдат безпилотни летателни апарати, разузнавателни самолети, подводница, няколко системи ЗРК и няколко нови автомобила всъдеходи. За развитието на киберотбраната си Полша планира 3 млрд. злоти ($0,8 млрд.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай