Полицията в САЩ отново стреля по чернокожи

Полицията в САЩ отново стреля по чернокожи | StandartNews.com

Чикагски полицай застреля студент и майка на пет деца. Двете жертви са чернокожи, съобщава Ройтерс, цитирани от БГНЕС. Агенцията припомня, че полицията в третия най-голям град в САЩ в момента е обект на федерално разследване заради дисциплината на служителите и честата и неоправдана смъртоносна стрелба по заподозрени.

Наскоро публикуван видеоклип показа убийството на още един чернокож тийнейджър от страна на полицията през 2014-а. Това предизвика и продължаващите протести, които искат оставката на кмета Рам Емануел. Последният фатален случай се разиграва пред жилищна сграда до парка Гарфилд.

Жертвите са 55-годишната Бети Джоунс и 19-годишния Куинтонио Легрие. Членове на семейството на Джоунс завиха, че второкурсника в Университета на Северен Илинойс се е прибрал за Коледа при баща му. Между двамата възниква скандал, при който Куинтонио заплашва баща си с метална бейзболна бухалка. Така биват извикани полицаите. Младежът е имал психически проблеми, разкри майка му.

Джоунс, която живее на първия етаж на същата сграда, бива простреляна през дървената й врата, без ясна причина. В този момент жената, наскоро възстановила се от рак, празнува Коледа с децата и внуците си. Убийства на чернокожи от страна на полицията добиха огромна публичност в САЩ от средата на 2014 г. насам. В много градове това доведе до масови протести и възраждане на движенията за граждански права.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай