Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу протестиращи

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу протестиращи | StandartNews.com

Хонконг. Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне про-демократичния протест в Хонконг, който бе обявен за "незаконен" от властите, предаде Би Би Си.

Протестиращите искат Китай да премахне ограниченията относно избора на следващия лидер на територията. По-рано през годината Китай обяви, че гласоподавателите ще могат да избират само измежду предварително одобрени от Пекин кандидати.

Губернаторът на Хонконг Сай Люн обяви, че изборите ще се проведат, както вече е планирано, но и обеща по-нататъшни консултации.

В първото си публично изявление, откакто започнаха протестите, Люн заяви, че той и правителството "внимателно са слушали (исканията на - бел.ред.) членовете на обществото".

Централата на правителството в Хонконг днес беше окупирана от хиляди протестиращи, решени да получат от Пекин отстъпки в правилата за провеждане на изборите чрез гражданско неподчинение.

Демонстрантите се събраха през сградите на правителството и на парламента. В събота сутринта те според АФП те са били около 10 000, докато организаторите обявиха, че са над 60 000.

Много от тях носеха дъждобрани и бяха покрили лицата си с опаковъчно найлоново фолио, други носеха защитни очила заради опасения, че полицията ще използва лютив спрей, за да ги разпръсне, както вече бе постъпвала. Полицията информира за 74 арестувани по време на демонстрацията.

Над 20 души са пострадали в Хонконг в хода на сблъсъци между полицията и демонстранти, настояващи за демократизиране на изборите в специалния административен район на Китай, предаде ИТАР-ТАСС. Размириците са се случили на територията на правителствен комплекс, в който през нощта са успели да проникнат няколко десетки студенти.

От няколко седмици ядро на протеста чрез гражданско неподчинение са студенти, които не искат Пекин да определя правилата в бившата британска колония. Китай, който получи обратно Хонконг от Лондон през 1997 г., обяви през август, че бъдещият ръководител на местната власт в автономната зона Хонконг ще бъде избиран чрез всеобщи преки избори през 2017 г., но до участие в тях ще бъдат допуснати само няколко кандидати, избрани от комисия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай