Полисарио и Хизбула - скандал с пране на пари и тероризъм

Фронтът Полисарио е в основата на скандал за пране на пари и сенчеста мрежа за финансиране на тероризма

Полисарио и Хизбула - скандал с пране на пари и тероризъм | StandartNews.com

Фронтът Полисарио е в основата на скандал за пране на пари и сенчеста мрежа за финансиране на тероризма, оперирана в Европа в съучастие с Хизбула - подкрепяната от Иран шиитска въоръжена групировка.

Позовавайки се на финансови разследвания, доклади от испанската Гражданска гвардия и експерти по тероризма, германският ежедневник „Ди Велт“ разкри извършени напоследък мащабни финансови сделки и транзакции между милицията Полисарио и мрежа на Хизбула, специализирана в пране на пари чрез системата хавала, която премества пари през неформален механизъм за компенсация между възлите за обмен на валута.

След като мръсните пари бъдат инжектирани в официалната финансова система, Хизбула прехвърля стойност обратно на своите престъпни клиенти чрез закупуване и продажба на стоки, използвайки класически техники за пране на пари.

Според германския вестник следователите са открили незаконни парични преводи между много европейски страни, включително Германия, Белгия, Франция и Великобритания, както и държавите от Персийския залив и контролираните от Полисарио лагери Тиндуф в Южен Алжир.

Мрежата за търговия с хавала на Полисарио, „Гуми“, е създадена в Тиндуф от двама агенти и брокери на фронта, Ахмед А. и неговият сътрудник Азман. Ахмед А. се хвали, че може да прехвърли до 50 000 евро навсякъде и по всяко време.

Той казва, че ще може да прави „още по-големи трансфери“, подчертава „Ди Велт“, позовавайки се на доклади на финансовия отдел на Гражданската гвардия. Ахмед А., който е учил в Либия, живее в Испания от 2007 г. Специализира се в нелегални парични преводи от Европа към Западна Африка и обратно. Той и неговият сътрудник са базирани в Испания. Имат добри контакти с алжирския генералитет.

За да скрият незаконните си финансови дейности, двамата брокери на Полисарио хавала отвориха месарски магазини и магазини за хранителни стоки и компютри. Те откриха частни сметки в няколко европейски банки, в които техните клиенти могат да превеждат пари.

Тези разкрития потвърждават връзката между Полисарио и Хизбула, предизвиквайки тревога у експертите по тероризма и международните агенции за борба с тероризма, тъй като Иран, държавен спонсор на тероризма, разширява влиянието си в Западна Африка.

Освен това режимът в Техеран е предоставил на милициите Полисарио ракети и дронове, застрашаващи регионалната стабилност, докато Хизбула е създала място за обучение в лагерите на Тиндуф за бойци на Полисарио с благословията на управляващата алжирска хунта.

САЩ вече обявиха Хизбула за терористична организация. Дойде време да включи въоръжената милиция Полисарио и Алжир в своя черен списък заради установените им връзки с иранския режим, отбелязват авторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай