Събота,

Показаха таен шпионски самолет на САЩ (СНИМКА)

От: Рачо Рачев -
126
Показаха таен шпионски самолет на САЩ (СНИМКА)
A
A
A

Шпионският самолет U-2S Dragon Lady полетя, контролиран изцяло от изкуствен интелект. Според американските ВВС това е първият случай, в който полетът става пред очите на широката общественост, a САЩ се превръща във водещата сила, която може да използва изкуствен интелект за военни цели.

Алгоритъмът е модифицирана версия на геймърския μZero, който е побеждавал човешки играчи на го, шах и видеоигри. За да поверят управлението на самолета на изкуствения интелект, военните са експериментирали и разработвали технологията в продължение на 3 години.

От ВВС на САЩ допълват, че в самолета е имало човек, който обаче е играл ролята на помощник пилот в двуместния самолет и не се е намесвал в работата на изкуствения интелект.

Според военните скоро подобни машини може да се управляват от изкуствен интелект в бойни мисии, като изкуственият интелект ще изпълнява функциите на командир.

Експертите смятат, че който успее да разработи най-добрият изкуствен интелект за военни цели ще има сериозно предимство на бойното поле. Съществуват и мнения, според които създаването на подобни технологии е опасно и дори безотговорно.

Шпионският самолет U-2 все още се използва от САЩ, като най-ранното му пенсиониране е предвидено за след 2025 година. Самолетът все още е трудно откриваем за радарите на множество страни - около 60 години след създаването си.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички