Погребват днес княз Кардам (СНИМКИ И ВИДЕО)

Погребват днес княз Кардам (СНИМКИ И ВИДЕО) | StandartNews.com

Погребват днес княз Кардам Търновски в Мадрид, по традиция -  в много тесен семеен кръг. Снощи в испанската столица е имало служба за първородния син на Симеон II и на царица Маргарита. На нея са присъствали десетки приятели на царското семейство, сред които и бившата испанска кралица София.

Авторитетното испанско списание "Ола" публикува ексклузивни снимки на семейството на Симеон Сакскобургготски, получаващо съболезнования във вторник вечер от най-високопоставените представители на испанската аристокрация, часове след кончината на Кардам.

Изданието, което е специализирано да отразява европейската аристокрация, изтъква, че знаменитости от Испания и от Стария континент изпратили Кардам снощи. Изненадващо отсъствала само княгиня Калина, която не успяла да пристигне навреме в Мадрид. Сестрата обаче се появи днес за погребението, придружена от съпруга си Китин Муньос и сина им Симеон-Хасан.

Вдовицата на Кардам, Мириам Унгрия

Първородният син на Симеон угасна за часове след получената дихателна недостатъчност. Единни както винаги - така посрещнало семейството на Симеон смъртта на 52-годишния Кардам Търновски в болницата "Санчинарро" в Мадрид. И отново заедно придружило Кардам до дома на покойника "Сан Исидро", където организираха бдение на свещи и получиха съболезнованията на близки и приятели. Най-специалният човек, който дойде да ги подкрепи около 22.00 ч. във вторник, бе бившата испанската кралица доня София. Цялото семейство на Симеон я посрещна на входа на "Сан Исидро", посочва сп. "Ола", което има и единствената снимка от тази емоционална среща. Вестта за кончината заварила доня София в Палма де Майорка, където е от няколко седмици, но очевидно веднага отпътувала за Мадрид, за да бъде близо до българската фамилия в тежкия момент. Отношенията между тях са специални, отбелязва "Ола". На излизане от дома на покойника бившата испанската кралица бе придружена от 17-годишният Борис, по-големия син на Кардам, който от днес е престолонаследник.

Преди София да поднесе съболезнованията и да се прости с покойника в траурния дом успя да дойде и испанската инфанта Елена. Тя стоя неотлъчно до семейството на Симеон - съпругата му Маргарита, синовете му Кирил, Кубрат и Константин, както и вдовицата на Кардам - Мириам Унгрия заедно с двете им деца - Борис и Белтран. Много общественици и бизнесмени дойдоха да изкажат съболезнованията си на фамилия Сакскобургготски. Сред тях бе и руската велика княгиня Мария,  престолонаследник на фамилия Романови. Семейството й от години е в изгнание в Мадрид.

Испанската инфанта Елена

В дома на покойника в сряда трябваше да бъде отслужена заупокойна молитва за княз Кардам, след което в 12.30 ч  покойникът да бъде погребан в присъствието само на най-близките в гробището "Сан Исидро".

"Ола" изтъква, че както винаги семейството на Симеон Сакскобургготски изглежда сплотено: както в най-радостните моменти като например победата на парламентарните избори в България през 2001 г., така и в най-тежките - като в часовете след катастрофата на Кардам. Той се преобърна с ягуара си на магистрала край Мадрид прз 2008 г. Жена му Мириам също пострада, но се възстанови, а той остана в будна кома и въпреки усилията на лекарите, не можа да оздравее. 

Княз Кубрат и съпругата му

Съпругата на княз Кубрат - Карла Ройо -Виянова, известна дизайнерка в Испания и създателка на парфюми и козметични продукти на основата на българска роза от долината на Казанлък, резюмира в акаунта си в Туитър този дълбоко емоционален и трагичен момент: "Беше много емоционално, цялата фамилия до Кардам. Сега всички са с Мириам, Борис и Белтран. Вече почиваш в мир".

17-годишният Борис е новият престолонаследник

След смъртта на Кардам първородният му син Борис наследява правото да заеме българския престол. Новият престолонаследник е роден в Мадрид и на 12 октомври ще навърши пълнолетие. Той е само година по-голям от другия си брат - Белтран. Борис, очевидно, е кръстен на прадядо си Борис III, баща на Симеон Втори Сакскобургготски.

Новият престолонаследник Борис с баща си Кардам и майка си Мириам Унгриа

Новият престолонаследник, който досега носеше титлата "херцог на Саксония", е отдаден на изкуството и говори малко български. Учил е във Френския лицей в Мадрид - същият, в който и баща му, после завършва колеж в Австрия. В момента продължава образованието си в САЩ. Кръстен е по православните канони, православен християнин е, също както и предците му. От днес е наследник на дядо си Симеон Втори. Ако някой ден монархията в България бъде възстановена, младият мадридчанин ще стане Борис Четвърти, цар на България.

 Снимки: hola.com

Престолонаследникът Борис заедно с брат си

Руската велика княгиня Мария Романова


Kнягиня Калина със съпруга си Китин Муньос и сина им Симеон-Хасан

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай