Погребаха сръбския патриарх

В петък той загуби битката с коронавируса

Погребаха сръбския патриарх | StandartNews.com

Патриархът на Сръбската православна църква Ириней бе погребан днес в криптата на катедралния храм "Свети Сава" в Белград, съобщи БТА. Той почина от коронавирус на 90 години в петък сутринта. В заупокойната литургия и опелото участваха представители на висшето ръководство на Сърбия, на босненската Република Сръбска, на Черна гора, митрополити на Руската православна църква, Украинската православна църква, Московската патриаршия, политици и дипломати. Край храма се събраха вярващи, за да се сбогуват с патриарха.

Във връзка с епидемиологичните мерки присъствието на журналисти на опелото в криптата бе строго ограничено. Сръбската национална телевизия предаваше на живо погребението, съобщи Нова тв.

"Завърши земната епоха на патриарха на мъдростта и любовта, на патриарха на разума", заяви по време на церемонията сръбският президент Александър Вучич.

Сръбският президент изтъкна, че най-голяма грижа на патриарх Ириней е била Косово. Той винаги решително се застъпваше против признаването на независимостта на сръбската област, посочи Вучич. "Отиде си велик човек, нашият патриарх Ириней", завърши своето обръщение Вучич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай