Почина първият американец, заразен с ебола

5 международни летища в САЩ започват проверки за вируса на пътници, идващи от Западна Африка

Почина първият американец, заразен с ебола | StandartNews.com

Вашингтон. Почина първият пациент, диагностициран с ебола в САЩ, съобщиха местните медии. 42-годишният мъж беше лекуван с експериментално лекарство в болница в Тексас. Той се заразил в Либерия, но прояви симптоми при пътуването си към дома.

Полицай от Далас, който е бил в апартамента на починалия, също е хоспитализиран с висока температура. Служителят на реда е имал контакт само с роднините на пациента, но не и със самия него. Затова, според лекарите, шансът да е болен от Ебола е минимален.

Вашингтон обяви нови мерки за справяне със смъртоносния вирус, включително и засилено наблюдение по летищата. Пет американски летища започват да следят температурата на пристигащите пътници от Западна Африка. Това са международните летища в Ню Йорк, Вашингтон, Чикаго, Атланта и Ню Джърси. Повечето хора, пристигащи от Гвинея, Либерия и Сиера Леоне – трите най-засегнати от епидемията държави, ще бъдат проверявани, каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от агенция "Фокус".

Междувременно испанската медицинска сестра, заразена с ебола в страната, след като лекувала мисионер, завърнал се от Сиера Леоне, даде интервю по телефона от болницата, в което заяви, че се чувства доста по-добре. 50 души, които са били в контакт с нея, са изследвани, а четирима от най-близките й са поставени под карантина. Вчера пред дома на Тереса Ромеро имаше демонстрация на защитници на животните, които не искаха да позволят властите да отнемат и евтаназират кучето й, което се предполага, че е било в контакт с вируса. 

Лекари поискаха оставката на министъра на здравеопазването. Според тях съкращенията в бюджета на лечебните заведения води до по-нисък стандарт на работа в болниците.

Испанският премиер Мариано Рахой говори за проблема в парламента: "Това е зараза, която не се предава лесно. Трябва да има пряк контакт с болен от Ебола, който е в напреднала фаза на болестта. Необходимо е внимание, но преди всичко трябва да запазим спокойствие. Гражданите ще бъдат информирани за всяко важно развитие по случая".

Световната здравна организация предупреди, че най-вероятно още медицински лица ще се заразят с ебола. Според вирусолози дори най-малката грешка може да доведе до заразяване. Много от болниците, дори в развитите страни, не са подготвени да третират тази болест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай