По 70 000 евро компенсация за жертвите в Куманово

По 70 000 евро компенсация за жертвите в Куманово | StandartNews.com

Правителството награждава всички участници в операцията срещу терористите

Всички, участвали в операцията срещу въоръжените нападатели в Куманово през уикенда, ще бъдат наградени, реши македонското правителство. Обезщетение в размер на 70 000 евро пък ще получат семействата на полицаите, които загинаха. Компенсация ще има и за ранените полицаи. Най-тежко пострадалият ще вземе 40 000 евро. Деветнайсетте полицаи, оперирани заради тежки наранявания, ще получат по 25 000. Останалите 13 с по-леки травми - по 15 000. Четиримата други пострадали, които бяха настанени в клиниката по анестезиология и реанимация, ще получат по 35 000.

Полицейската акция в Куманово бе оценена като изключително тежка, отговорна и професионална, пише в. "24Вести". В нея загинаха 8 полицаи, а 37 бяха ранени. В болница все още са 29, които вече са в сравнително стабилно състояние. Участвалите в групата за специални задачи и в отряда за бързо реагиране по време на акцията, както и екипажите на хеликоптерите, ще бъдат наградени с по 10 000 евро. Същата премия ще отиде и в щаба, ръководил операцията. Членовете на специалното звено на полицията, ангажирани в акцията, ще получат по 5000 евро. Награди ще има и за полицаите от Куманово, които са били дежурни, а медицинският персонал ще вземе допълнително по една месечна заплата.

На поредния протест срещу властите в Македония в понеделник вечерта бе отдадена почит на загиналите полицаи. Поради случилото се посланици в Македония остро критикуваха Груевски и състоянието на демокрацията. Редица посланици на западни държави в Македония изразиха съмнения в това доколко правителството в Скопие е отдадено на демокрацията и европейските ценности, след като не успява да отговори на обвиненията за злоупотреби с власт. Така натискът върху премиера Никола Груевски още повече се увеличава след кървавия уикенд в Куманово, коментира Ройтерс.

Заев: Властта знаела за групата от 2013 г.

Властите са знаели за криминалната група, която влезе в Македония, още от септември 2013 г., но не са направили нищо, за да попречат за нейното проникване. Това заяви лидерът на СДСМ Зоран Заев в интервю за предаването "360 степени". Той твърди, че по време на заседанието на Съвета за сигурност в Скопие не е получил отговори на зададените въпроси, а част от тях били лъжа. "Когато попитах колко време са следили тази криминална, терористична група, те ми отговориха - осем месеца. Имам доказателства за година и осем месеца, от септември 2013 г.", каза лидерът на опозицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай