По индекс на мира сме 28-и

Институтът за икономика и мир изследва 163 държави

По индекс на мира сме 28-и | StandartNews.com

България е на 28 позиция в Глобалния индекс за мира (GPI) – с две позиции по-надолу в сравнение с 2019 г., на първо място в който – вече 13 години поред – е Исландия. На Балканите като най-спокойна се очертава Словения (11), Румъния е 22-ра, следват Хърватия (26), Сърбия (51), Албания (55), Гърция (57), РС Македония (62), Кипър (64), Черна гора (69), Босна и Херцеговина (79), Косово (85), Турция е най „на червено“ със своята позиция (150).

Това е 14-ото издание на Глобалния индекс за мира (GPI), който класира 163 независими държави и територии според нивото им на спокойствие. Индексът е дело на Института за икономика и мир (IEP).

GPI обхваща 99,7 на сто от населението на света, използвайки 23 качествени и количествени показатели от много уважавани източници и измервайки състоянието на мира в три области: нивото на социална безопасност и сигурност, степента на продължаващ вътрешен и международен конфликт и степента на милитаризация.

Исландия остава най-мирната страна в света, позиция, която заема от 2008 г. Към нея в най-горната част на индекса се присъединяват Нова Зеландия, Австрия, Португалия и Дания.

Очаквано на дъното се намират страните, които световните сили се опитват да „умиротворят“ от години – Афганистан е най-неспокоен втора поредна година, следван от Сирия и Ирак, Южен Судан и Йемен.

Само два от деветте региона на света станаха по-спокойни през последната година. Най-голямо подобрение настъпи в Русия и Евразия, следвани от Северна Америка. Северна Америка беше единственият регион, който регистрира подобрения и в трите области, докато Русия и Евразия отбелязват подобрения по отношение на текущ конфликт и безопасност и сигурност, но влошаване в областта на милитаризацията.

Спокойствието е намаляло с 2,5 процента от 2008 г. насам, като 81 държави от GPI отчитат влошаване, а 79 се подобряват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай