И Румъния се разтресе. Голям скандал във властта

Поводът за започване на проверката е статия

И Румъния се разтресе. Голям скандал във властта | StandartNews.com

Докторската дисертация на румънския министър на вътрешните работи Лучиан Боде е „дълбоко опорочена“ поради плагиатство и „погрешно и некоректно цитиране“. Това е констатацията на Комисията по етика на университета "Бабеш-Боляй" в румънския град Клуж-Напока при втори анализ на докторската дисертация на министъра, съобщават румънските медии. При първия анализ комисията установи "някои отклонения от изследователската етика", припомня телевизия Диджи 24, съобщава БТА.

Министърът реагира с публикация във Фейсбук, в която заяви, че ще предприеме съдебни действия. Лучиан Боде твърди, че е използвал "правила за цитиране от 2018 г.", а дисертацията му е била анализирана въз основа на правила, "използвани през 2022 г.".

Поводът за започване на проверката е статия на журналистката Емилия Шеркан, според която поне 18,5 процента от дисертацията на Лучиан Боде е преписана от други трудове. 

Дисертацията на Боде, която той защити през 2018 г., е озаглавена "Енергийна сигурност и управление на ресурсите в началото на 21-ви век. Румъния в настоящия европейски контекст". 

При втория анализ комисията е потвърдила и други отклонения от изследователската етика освен първоначално анализираните и е установила етични отклонения, които са достатъчно съществени, за да се заключи, че дисертацията е дълбоко опорочена, съобщават румънските медии. Тези отклонения се повтарят последователно в цялото произведение, което подсказва намерението да се прикрие липсата на оригинален принос. Цели страници от дисертацията се състоят просто от компилация от цитати, установява комисията по етика на университета „Бабеш-Боляй“, който е най-добрият университет в Румъния според международните класации.

Комисията по етика не разполага с правомощия да наложи дисциплинарно наказание на лице, което не е член на академичната общност и затова предлага дисертацията да се коригира, от магазините да се изтегли книгата, отпечатана по дисертацията, и да се уведомят Националният съвет по научна етика и Националният съвет за издаване на дипломи, удостоверения и сертификати за висше образование, за да се предприемат по-нататъшни действия в съответствие със закона. 

Лучиан Боде, който е и генерален секретар на участващата в управляващата коалиция Национално-либерална партия (НЛП), е третият министър в сегашното правителство, обвинен в плагиатство. Преди него заради обвинения в плагиатство оставки подадоха министърът на научните изследвания, иновациите и цифровизацията Флорин Роман (НЛП) и министърът на образованието Сорин Къмпяну (НЛП). Подобни обвинения са отправени и към министър-председателя Николае Чука.

От своя страна Лучиан Боде твърди, че обвинението е политическо и че университетската администрация "се е поддала на натиск". 

Министърът заяви, че ще се обърне към съда във връзка с решението на университетската комисия. Според него „да се анализира статия, написана през 2018 г., като се използват правила, актуализирани през 2020-2022 г., е изключително опасен прецедент не само за академичния свят, но и за принципите на правовата държава“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай