Танкери с петрол се скупчиха по брега в Калифорния

Много петролни танкери се виждат и край бреговете на Малта, Южна Африка и другаде

Танкери с петрол се скупчиха по брега в Калифорния | StandartNews.com

Бреговата охрана на САЩ наблюдава необичайно струпване на петролни танкери по крайбрежието на Южна Калифорния до пристанищата на Лонг Бийч и Лос Анджелис. Това се посочва в съобщение, публикувано в петък на уебсайта на местния клон на бреговата охрана, чиято зона на отговорност включва Тихия океан с дължина 563 км по крайбрежието на Калифорния.

"27 танкера бяха край бреговете на Южна Калифорния в четвъртък следобед", се казва в доклада. „Като се има предвид уникалността на ситуацията, бреговата охрана непрекъснато анализира и адаптира своите работни методи за безопасността на закотвените кораби и за опазване на околната среда“, заяви говорителят на бреговата охрана Маршал Нюбъри.

"Служителите на бреговата охрана, заедно с диспечерите на Южна Калифорния, внимателно наблюдават всяка станция, за да се справят с увеличеното присъствие на танкери край бреговете на Калифорния", добави той.

"Уолстрийт Джърнъл" отбелязва, че наличие на голям брой петролни танкери се вижда край бреговете на Малта, Южна Африка и другаде. Вестникът обяснява това с факта, че търговците използват кораби за дългосрочно съхранение на петрол поради срива на пазара и липсата на свободно място в съоръженията за съхранение на сушата.

На 20 април цената на суровия петрол WTI за първи път достигна отрицателни показатели на Нюйоркската стокова борса. Цената на енергийните доставки през май падна до почти минус 40 долара за барел. Според аналитично-консултантската компания Rystad Energy, базирана в Ню Йорк, цената на петрола от 10 долара и по-ниско за барел ще принуди хиляди американски петролни компании, които имат дълг, да обявят фалит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай