Песков с лоши новини за "Северен поток"

Много внимателно следим ситуацията, изтъкна говорителят на Кремъл

Песков с лоши новини за "Северен поток" | StandartNews.com

Снимка: БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че прекалено оптимистичните надежди за възобновяване на доставките на газ по "Северен поток" са неоснователни.

"Първо, газопроводът е унищожен, ако говорим за "Северен поток 1". Към момента бих се въздържал от прекалено оптимистични заключения в това отношение. Много внимателно следим ситуацията", увери той.

Изказването му беше по повод информация, че германските застрахователи са възобновили застрахователното покритие на авариралия "Северен поток", което според експерти дава основание за надежди, че доставките могат да бъдат възобновени.

Говорителят на Кремъл добави, че Русия "остава убедена, че е необходимо да се осигури прозрачно международно разследване на терористичните актове, довели до унищожаването на тази важна артерия, което включва всички заинтересовани страни".

Той подчерта, че става въпрос за част от тръбопроводната инфраструктура, която е изключително важна за енергийната сигурност на Европа, пише news.bg.

Запитан дали Русия е готова да възобнови газовите доставки, преди да бъдат установени извършителите на атентата срещу газопровода, Песков отвърна, че това ще се случи, "когато има не само продавач, но и купувач".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай