Вторник,

Песков изостри тона, какво грози Запада

От: Агенция Стандарт -
19874
Песков изостри тона, какво грози Запада
A
A
A

Санкциите срещу Русия се връщат като бумеранг към Запада. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за ТАСС, което даде по повод започващия днес Международен икономически форум в Санкт Петербург.

Традиционната реч на президента Владимир Путин на тазгодишния форум ще бъде изключително важна, посочи в интервюто Песков. “Тази година бе белязана от “идеалната системна буря”. Икономиката стана заложник на политиката, а политиците от много държави направиха огромно количество грешки по време на пандемията от коронавируса. И сега плащаме за тези грешки. Грешките се задълбочиха от икономическата война, която бе започната срещу Русия. А Русия е твърде голяма страна, така че войната срещу нея няма как да не се върне като бумеранг”, обясни Песков.

Като примери той посочи някои ефекти на санкциите срещу Москва - скокът на цените на енергията, поскъпването на хранителните продукти.

Песков подчерта, че изтласкването на Русия от международни живот е “абсолютно безперспективно и всъщност невъзможно”. “И начинът, по който се развиват събитията през последните месеци, съвсем ясно демонстрира това”, допълни говорителят. Като увери, че Москва ще съхрани различните формати на интеграция с приятелските страни, ще продължи търговските и инвестиционни обмени.

Говорителят на Кремъл призна, че се очаква участниците във форума в Санкт Петербург от западните страни да бъдат по-малко, но причината за това не била, че те не искат да участват, а че просто са взети такива решения. “Има решения на отделни правителства, на Евросъюза като обединение, има директива на САЩ за всички техни васали”, каза Песков. Като обаче допълни, че Русия е наясно, че има много предприемачи от Америка и Европа, които въпреки желанието си са принудени да отложат плановете си за бизнес с Русия, но при първа възможност са решени да се върнат на руския пазар. Но ще им бъде много по-трудно, тъй като съвременната пазарна икономика не търпи вакуум, той винаги се запълва от някой друг.

Шантажът и извиването на ръцете от страна на Запада не са в състояние да повлияят на заинтересоваността на инвеститорите от Близкия изток, Китай, Индия и други държави, които сътрудничат с Русия, посочи Песков. По думите му инвеститори от тези региони ще бъдат представени на форума в Санкт Петербург. “Разбираме, че всички те са под прицела на недоброжелатели от колективния Запад, които извиват ръце, заплашват, шантажират, но всичко това не е в състояние да сведе до нула заинтересоваността на посочените инвеститори към русия пазар”, подчерта Песков.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички