Песков изостри тона, какво грози Запада

Като примери той посочи някои ефекти на санкциите срещу Москва

Песков изостри тона, какво грози Запада | StandartNews.com

Санкциите срещу Русия се връщат като бумеранг към Запада. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за ТАСС, което даде по повод започващия днес Международен икономически форум в Санкт Петербург.

Традиционната реч на президента Владимир Путин на тазгодишния форум ще бъде изключително важна, посочи в интервюто Песков. “Тази година бе белязана от “идеалната системна буря”. Икономиката стана заложник на политиката, а политиците от много държави направиха огромно количество грешки по време на пандемията от коронавируса. И сега плащаме за тези грешки. Грешките се задълбочиха от икономическата война, която бе започната срещу Русия. А Русия е твърде голяма страна, така че войната срещу нея няма как да не се върне като бумеранг”, обясни Песков.

Като примери той посочи някои ефекти на санкциите срещу Москва - скокът на цените на енергията, поскъпването на хранителните продукти.

Песков подчерта, че изтласкването на Русия от международни живот е “абсолютно безперспективно и всъщност невъзможно”. “И начинът, по който се развиват събитията през последните месеци, съвсем ясно демонстрира това”, допълни говорителят. Като увери, че Москва ще съхрани различните формати на интеграция с приятелските страни, ще продължи търговските и инвестиционни обмени.

Говорителят на Кремъл призна, че се очаква участниците във форума в Санкт Петербург от западните страни да бъдат по-малко, но причината за това не била, че те не искат да участват, а че просто са взети такива решения. “Има решения на отделни правителства, на Евросъюза като обединение, има директива на САЩ за всички техни васали”, каза Песков. Като обаче допълни, че Русия е наясно, че има много предприемачи от Америка и Европа, които въпреки желанието си са принудени да отложат плановете си за бизнес с Русия, но при първа възможност са решени да се върнат на руския пазар. Но ще им бъде много по-трудно, тъй като съвременната пазарна икономика не търпи вакуум, той винаги се запълва от някой друг.

Шантажът и извиването на ръцете от страна на Запада не са в състояние да повлияят на заинтересоваността на инвеститорите от Близкия изток, Китай, Индия и други държави, които сътрудничат с Русия, посочи Песков. По думите му инвеститори от тези региони ще бъдат представени на форума в Санкт Петербург. “Разбираме, че всички те са под прицела на недоброжелатели от колективния Запад, които извиват ръце, заплашват, шантажират, но всичко това не е в състояние да сведе до нула заинтересоваността на посочените инвеститори към русия пазар”, подчерта Песков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай