Пенсионерът Чарлз се забърка в скандал

Принцът на Уелс за малко да се подпали на рождения си ден

Пенсионерът Чарлз се забърка в скандал | StandartNews.com

Британският престолонаследник принц Чарлз, който в четвъртък стана на 65 години, започна живота си на пенсионер със скандал, съобщава в. "Дейли мейл". В петък той откри среща на лидерите на Британската общност в Шри Ланка, но речта му не се хареса на всички и разгневи правозащитници и някои лидери.

Чарлз откри събитието от името на кралица Елизабет Втора и говори за ролята на Британската общност в бъдещето на народите. Въпреки че Чарлз е известен като човек, който не се притеснява да говори това, което мисли, този път тактично си замълча по чувствителната тема за спазването на човешките права в Шри Ланка. Чарлз не спомена нищо конкретно за нарушения от страна на властите в тази страна, въпреки че много страни критикуват президента Махинда Раджапаска. Чарлз се ограничи само с изявление, че Британската общност трябва да се грижи за сигурността на народите си по целия свят.

Изявлението разгневи правозащитници в Шри Ланка, а Чарлз се оказа и в индиректен конфликт с правителствата на Канада и Индия, които бойкотираха форума. Сдържаната му позиция обаче вероятно е била продиктувана от това, че той бе в ролята на представител на кралицата, а тя е длъжна да пази неутралитет и да не заема страни.

В същото време съпругата му Камила посети обществена библиотека в Коломбо и сподели, че много харесва Хари Потър. Тя запали и церемониална свещ при награждаването на победителя в местен конкурс за есета. "Надявам се, че няма да успея да подпаля нещо. Стигат ни вече такива случки", пошегува се тя.

Ден по-рано Чарлз за малко да подпали сакото си на свещник по време на празненство за рождения му ден. За празника принцът на Уелс получи подарък общо 6 торти, едната от които специално докарана от Индия със самолет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай