Пендаровски втвърди тона, РС Македония с условие към БГ

Шарл Мишел ще организира следващата седмица среща на 27-те страни членки и страните от Западните Балкани

Пендаровски втвърди тона, РС Македония с условие към БГ | StandartNews.com

„Искаме и работим за отблокиране на процеса за Северна Македония и Албания. Не съм сигурен какво ще се случи на следващото заседание на Европейския съвет, но ще направим всичко възможно да предприемем решителни стъпки. В Скопие не сме видели френското предложение за решаване на спора ни с България. Ние разговаряме с нашите български колеги в рамките на диалога, който продължава от месеци”, каза на пресконференция с гостуващия в Република Северна Македония председател на ЕС Шарл Мишел президентът на страната Стево Пендаровски, който отказа да коментира случващото се в София.

По думите му за вписването на българите в Северна Македония в преабмюла на конституцията има политическа воля, но технически не е възможно да се реализира за по-малко от три месеца. Политическият аспект на въпроса обаче е дали това ще е последното искане от България.

„Много е несериозно, ако влезем в такова начинание, каквото е това за промяна в Конституцията, което има три фази и продължава поне три месеца,  в които ние трябва да убедим нашите граждани защо го правим и че това няма да бъде във вреда на никой от тях, да излязат някакви нови искания от сегашното или бъдещото българско правителство“, каза Пендаровски, предава БТА. Той заяви, че търси силни политически гаранции не само от страна на България, но и от страна на ЕС, че това ще бъде последното искане от страна на България. 

Пендаровски оцени посещението на Шарл Мишел в „бурния за Европа и света период” и само няколко дни преди срещата на върха на ЕС през юни като доказателство за необходимостта от координация на стъпките между Балканите и ЕС заради необходимостта от решителни и принципни решения.

"Република Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори с ЕС възможно най-скоро, което е важно не само за двете държави, но и за региона като цяло, особено в контекста на новите геополитически събития. Това е основен приоритет и ние подкрепяме всички усилия за намиране на взаимно приемливо решение на отворения двустранен въпрос с България. Наистина съм ангажиран с Франция и ЕС, за да помогна за придвижването на този процес напред и съм убеден, че много скоро ще имаме положително развитие, което със сигурност ще бъде много важно за вашата страна и за целия регион“, каза Шарл Мишел. 

Той обяви, че следващата седмица ще организира среща на 27-те страни членки и страните от Западните Балкани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай