Пекин няма права над островите в Южнокитайско море

Пекин няма права над островите в Южнокитайско море | StandartNews.com

Китай няма правни основания да претендира за „исторически права" относно островите в Южнокитайско море. Това отсъди Постоянният арбитражен съд в Хага, предава AFP. „Трибуналът стигна до извода, че няма правни основания Китай да претендира за исторически права", гласи постановлението на съда, съобщава Фокус. 

Китай не приема и не признава решението на Постоянния арбитражен съд в Хага по отношение на териториалния спор с Филипините в Южнокитайско море, заявиха от външното министерство на страната броени минути след съдебното известие. 

Декларацията е направена в публикувано на уебсайта на ведомството съобщение. Пекин не приема никакви опити на трета страна за уреждане на диспута или налагане на решение на Китай, гласи още съобщението.

Китай многократно отхвърля компетентността на съда да се произнася по спора с Филипините относно стратегически важния регион, твърдейки, че действията на съда са незаконни. Пекин отказа възможността да защитава своята позиция пред Темида.

„Териториалният суверенитет и морските права и интереси на Китай при никакви обстоятелства не могат да бъдат засегнати от това отсъждане", се казва още в съобщението, като добавя, че „Китай се противопоставя и никога няма да приеме никакви претенции или действия базирани на това решение".

Трибуналът в Хага обаче обяви, че Китай е нарушил суверенните права на Филипините. В решението си трибуналът също казва, че Китай е причинил „тежка вреда на кораловите рифове", като е построил изкуствени острови. Официални лица от Филипините призоваха за сдържаност и трезвост след излизането на решението за Южнокитайско море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай