Париж забранява в бара електронната цигара

Във Франция ще има пространства без цигарен дим на открито

Париж забранява в бара електронната цигара | StandartNews.com

Париж. Френската министърка на здравеопазването Марисол Турен даде да се разбере вчера, че има намерение да забрани електронните цигари на обществени места, както и продажбата им на лица под 18 години, съобщи АФП.

"Взех решение забраната за тютюнопушене да се прилага и към потребителите на електронни цигари", каза Турен на пресконференция и добави, че се обмисля и забрана за рекламиране на този вид цигари. Пресконференцията бе по повод Световния ден без тютюн, но френската министърка отбеляза, че не подкрепя пълната забрана за електронните цигари.

"Трябва да регулираме тази практика, но нямаме основание за пълната й забрана", заяви Турен, като уточни, че доставяйки никотин без тютюн и дим, електронната цигара може да помогне на много пушачи в борбата срещу тютюнопушенето.

Сред предложенията на Турен фигурира и идеята да се създадат пространства без цигарен дим на открито и най-вече паркове за децата. Тя приветства инициативата на един от синдикатите на собствениците на кафенета за създаване на тераси за непушачи.

Турен огласи и мерки срещу пушенето сред бременните жени и младежите. Предвижда се младите хора да получават помощ в периода на абстиненция. Франция държи рекорда в Европа по брой бременни пушачки, припомни министърката.

Според производителите електронна цигара понастоящем ползват около 500 000 души във Франция. Електронната цигара е създадена през 2005 г. в Китай като заместител на истинските.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай