Париж и Лондон се скараха заради трагедия в Ламанша

Вчера се удавиха 27 мигранти

Париж и Лондон се скараха заради трагедия в Ламанша | StandartNews.com

Обединеното кралство и Франция си размениха взаимни обвинения по повод трагедията в Ламанша, където вчера се удавиха 27 мигранти. Министрите на вътрешните работи на двете страни ще разговарят за конкретни стъпки, с които да се спре прекосяването на Ламанша от малки лодки.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен бе цитиран тази сутрин от Ройтерс да казва, че във Великобритания се справят зле с мигрантската ситуация и че страната трябва да реформира пазара си на труда, за да се справи с проблемите.

Наричайки случилото се вчера „абсолютна трагедия“, Дарманин обаче изтъкна, че френската полиция и бреговата охрана са спасили 7800 души във френски води. Той допълни, че трафикантите на хора срещу няколко хиляди евро обещават на хората „Елдорадо в Англия“.

Думите на Дарманен подразниха британците. Баронеса Кейт Хои, която днес ще води дебат за миграцията в Камарата на лордовете коментира, че последното нещо, от което има нужда сега, е поредна игра на взаимни обвинения. „Много съм разочарована от френския вътрешен министър от начина, по който казва всичко това“, каза баронесата за "Скай нюз" и допълни, че за да се намери решение на проблемите, и двете страни трябва да работят заедно.

Също по "Скай нюз" френският депутат Брюно Бонел призна, че сега наистина не е времето двете страни да се сочат с пръст, предаде БНР.

Снощи Борис Джонсън и Еманюел Макрон се договориха за съвместни мерки за спирането на потока от малки лодки през Ламанша и разправа с бандите от трафиканти на хора.

Малко по-късно днес предстои разговор на британския министър на вътрешните работи Прити Пател и колегата ѝ Жералд Дарманен за конкретни ходове за решаване на мигрантската криза.

Виж всички актуални новини от днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай