Папата се скара на банкерите

Папата се скара на банкерите | StandartNews.com

Спекулирането с цените на храните е недопустимо, заяви Франциск

Папа Франциск се скара на банкерите по време на семинар във Ватикана и ги призова за повече етика. Светият отец е възмутен от спекулациите с цените на храните на световните пазари на суровини, съобщи Си Ен Ен.

"Нетърпимо е, че финансовите пазари оформят съдбата на хората, вместо да обслужват техните нужди, или пък че няколко ценни книжа генерират огромно богатство от финансови спекулации, докато много хора са дълбоко засегнати от последиците", заяви папата на семинар по инвеститорска етика във Ватикана. Той отбеляза, че спекулирането с цените на основни суровини като царевица, месо и ориз може да вдигне като цяло цената на храните и да причини глад за милиарди хора на планетата. "Спекулирането с цените на храните е скандал, който сериозно нарушава достъпа до храна на част от най-бедните членове на нашето човешко семейство", заяви Франциск.

Папата призова още финансовите институции да обслужват интересите на цялото човечество, а не само на богати и привилегировани индивиди. Той поиска още банкерите да спазват по-строг етичен кодекс.

"Напредъкът в технологиите увеличи скоростта на финансовите транзакции, но в дългосрочен план това има значение, само ако работи по-добре за общото благо", каза още папата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай