Папата създава трибунал за свещениците педофили

Папата създава трибунал за свещениците педофили | StandartNews.com

Ще бъдат съдени епископи, прикривали престъпленията

Папа Франциск одобри създаването на специален трибунал, който да разглежда делата на епископите, обвинени в прикриване на злоупотреби с деца от свещеници педофили, предаде Би Би Си.

Трибуналът ще има правомощията да наказва високопоставените свещеници, които не са успели да защитят децата от посегателство. Безпрецедентното решение идва в резултат на препоръките на новосъздадената от папата комисия по педофилския скандал. Целта на трибунала ще бъде "да съди епископи за злоупотреба със служебно положение във връзка с малтретиране на малолетни". Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди обясни, че епископите ще бъдат съдени и ако не са успели да предотвратят злоупотреби с деца.

Трибуналът на Ватикана ще бъде създаден, за да помогне на епархиите да подобрят мерките за предотвратяване на злоупотребите, тяхното прикриване и подпомагане на пострадалите. Групата на пострадалите и жертвите на сексуално насилие отдавна призовава Ватикана да предприеме по-сериозни мерки относно деянията на епископите, както и да ги накара да бъдат отговорни за злоупотреба с властта си и положението си. Миналата година ООН остро разкритикува Ватикана за неизпълнение на задължението си напълно да изкорени случаите на злоупотреби с деца и да не допуска повече тяхното прикритие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай