Папата с критики към църквата заради хомосексуалните и абортите

„Религията може да изразява мнението си в служба на хората, но Господ ни е създал свободни", казва Папа Франциск

Папата с критики към църквата заради хомосексуалните и абортите | StandartNews.com

Рим. Папа Франциск е на мнение, че католическата църква трябва да спре да се фиксира в наставленията си за абортите, контрацепцията и хомосексуалността и да стане по-милостива, в противен случай рискува да се срине като морална институция. Той се обяви за "нов баланс" в Католическата църква и призова за по-голямо и силно участие на жените във важните решения на институцията, както и за по-малко осъдително отношениие към хомосексуалните, към разводите и към жените, направили аборт.

В интервю за италианско йезуитско списание главата на римокатолическата църква добавя, че църквата се е вторачила в дреболии и тесногръди правила и че трябва да ограничи осъжданията. Според него трябва да се намери баланс.

„Не е възможна духовна намеса в личния живот", смята Папа Франциск.

Папата призова още католиците да проявят „дързост и смелост" в отношението си към хора, които в миналото са били заклеймявани от църквата, включително тези, които „не присъстват на меси, напуснали са Църквата или са различни". Запитан какво би казал на католиците, които са разведени, повторни женени или пък имат еднополов брак, папата отговори: „Получавал съм писма от хомосексуални хора, които са „социално уязвени", защото чувстват, че Църквата винаги ги е осъждала. А Църквата не иска да прави това".

Според него, ако не се постигне ново равновесие "морланите устои на църквата вероятно ще се срутят като къща от карти". Това силно контрастира с изразената от предишния папа Бенедикт XVI значително по-консервативна позиция.

„Религията може да изразява мнението си в служба на хората, но Господ ни е създал свободни", добавя той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай