Папата отлъчи свещеник педофил

Папата отлъчи свещеник педофил | StandartNews.com

Буенос Айрес. Папа Франциск отлъчи от Римокатолическата църква аржентински свещеник педофил, съобщи АП.

Хосе Меркау бе осъден на 14 години затвор през 2011 г., след като призна, че е блудствал с четири деца в тийнейджърска възраст. Той обаче прекара едва 15 дни в затвора, след което бе прибран в манастир в областта на Буенос Айрес, а през март миналата година беше освободен.

Решението на папа Франциск да отлъчи педофила от църквата предизвика одобрението на множество жертви на сексуален тормоз от свещеници и защитниците на правата им, но те все пак посочват, че Църквата има да извърви още много дълъг път и трябва да бъде по-строга и ефективна в наказването на подобни престъпления в Аржентина.

Католическата църква дълго време покриваше скандалите и уличените в сексуален тормоз свещеници, а техните жертви - момчета и момичета, се чувстват предадени от вярата и обществото през целия си живот, в допълнение на травмата от самото сексуално насилие, тъй като извършителите получават наказание, а закрила. Отлъчването на Меркау е една добра първа стъпка, признават правозащитниците, но работата в тази посока от страна на Църквата трябва да продължи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай