Папата: Грижата за бедните е от преди да измислят комунизма

Папата: Грижата за бедните е от преди да измислят комунизма  | StandartNews.com

"Борбата за социална справедливост и права на бедните винаги е била мисия на Римокатолическата църква много преди да бъде измислен комунизмът", заяви в интервю за в. "Стампа" папа Франциск, предаде ДПА.

Папа Франциск, който е роден в Аржентина, често се е изказвал против необуздания капитализъм и алчността и е заявявал, че би искал да ръководи "бедна църква за бедните", което предизвика десните коментатори в САЩ да го обявят за марксист, припомня агенцията.

"Ако трябва да повторя някои пасажи от проповедите на първите отци на църквата, от втори и трети век, за това как трябва се отнасяме към бедните, някои би ме обвинил в марксистка проповед", казва папата пред вестника. "Както виждате, тази грижа за бедните е в Евангелието, тя е в традицията на църквата, не е изобретение на комунизма и не бива да се идеологизира, както се е случвало понякога в хода на историята", посочва той.

Специално внимание се обръща на това колко е важно да се осигури по-справедливо разпределение на икономическите ресурси, отбелязвайки, че глобализацията е помогнала на много хора да излязат от бедност, но е осъдила много други да умрат от глад. Папата отново критикува световната икономическа система, основана на "култура на разхищението", поставяща парите над човешките същества. Според него децата, възрастните хора, безработните младежи и абортираните ембриони са жертви на такава култура.

Програмата на папа Франциск предвижда утре той да замине на осемдневно посещение в Шри Ланка и Филипините. Това е седмото му пътуване в чужбина, откакто бе избран през март 2013 година, и второто му до Азия, посочва ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай