Паника в Беларус! Къде е Лукашенко

Няма информация за здравословното му състояние

Паника в Беларус! Къде е Лукашенко | StandartNews.com

Тема №1 в беларуските медии и социални мрежи бе здравословното състояние на Александър Лукашенко - той изглеждаше зле на тържествата в Москва и Минск на 9 май. 

Беларуските медии веднага обърнаха внимание на факта, че на парада в Москва нещо не е наред с Лукашенко.

Той изглеждаше изтощен, не можеше да измине 300 метра през Червения площад, наложи се да използва електромобил. На ръката си имаше превръзка - такава, каквато се слага след интравенозна терапия. Лукашенко не остана на обяд с Владимир Путин и другите гостуващи президенти.

Вечерта той отлетя за Минск и противно на традицията не присъства на церемонията по случай 9 май. Вместо Лукашенко, но от негово име реч произнесе министърът на отбраната Виктор Хренин.

Руските журналисти също обърнаха внимание на здравословното състояние на Лукашенко.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Лукашенко "е трябвало да напусне Москва по-рано", за да отиде на празненства в Беларус, и че е "крайно неуместно" да се обсъжда здравословното му състояние.

Оттогава Лукашенко не се е появявал публично. Няма официална информация за здравословното му състояние, което не е в традицията на беларуските власти. Вестник "Зеркало" изчислява, че Лукашенко и неговите представители са говорили за здравето му само четири пъти през последните 10 г. През 2013 г. и 2014 г. той претърпя операция на коляното, а през 2020 г. обяви, че два пъти е боледувал безсимптомно от коронавирус.

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска обяви, че ако с Лукашенко се случи най-лошото, Беларус е длъжна да предотврати появата на "друг диктатор" - и тя е готова да поеме отговорността да гарантира, че това няма да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай