Панама започва разследване за данъчния скандал

Панама започва разследване за данъчния скандал | StandartNews.com

Панама ще започне разследване за данъчния скандал след публикуването на „панамските документи", които уличават високопоставени политици, спортисти и бизнесмени в неплащане на данъци. Това предаде АФП и изтъкна, че разследването ще установи кои са нарушителите какви са финансовите щети.

До момента Великобритания, Франция, Швеция и Норвегия са се свързали с журналистите от "Зюддойче цайтунг", за да получат копия от изтеклите документи. Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие посочва, че след разкритията са нужни по-решителни мерки.

От френската финансова прокуратура обявиха, че са започнали предварително разследване за данъчни измама при утежняващи вината обстоятелства. Регулаторът на финансовия пазар в Швейцария (FINMA) също пусна разследване.

Междувременно хиляди исландци поискаха оставката на премиера Давид Гунлаугсон, който също попада сред имената с офшорки, съобщи БНТ.

Една от най-добре пазените тайни в света на бизнеса - оперирането на системата от офшорни компании, бе разкрита вчера. 11 милиона изтекли документа на адвокатската кантора "Мосак Фонсека" показаха на света как политици, спортни и арт звезди и хиляди бизнесмени скриват милиарди в непроследими компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай