Пакистанка и индиец взеха Нобел за мир (ОБЗОР)

Пакистанка и индиец взеха Нобел за мир (ОБЗОР) | StandartNews.com

17-годишната Малала стана най-младият носител на престижното отличие

Малала Юсуфзай, известна с дейността си в подкрепа на правото на образование на момичетата, и индийският активист за правата на децата Кайлаш Сатяртхи са носителите на тазгодишната Нобелова награда за мир. Двамата бяха отличени за "тяхната борба срещу потискането на децата и младите хора", обявиха от Нобеловия комитет. Те ще си поделят премията от 1,1 милиона долара, а самото отличие ще им бъде връчено на 10 декември в Осло. Тази година имаше рекордно висок брой номинации за Нобела за мир - 278. Юсуфзай беше простреляна преди две години от талибаните заради дейността й в подкрепа на правото на образование на момичетата. На 17 г. Малала стана най-младият носител на Нобелова премия, като измести родения в Австралия британски учен Лорънс Браг, който е на 25, когато печели наградата за физика с баща си през 1915 г.

60-годишният Сатяртхи "продължава традицията на Махатма Ганди и оглавява редица форми на мирни протести, фокусирайки се върху потресаващата експлоатация на децата с финансова цел", заяви Нобеловият комитет.
"Нобеловият комитет счита за важно, че индуист и мюсюлманка, индиец и пакистанка са обединени от обща борба за образование и срещу екстремизъм", каза Торбьорн Ягланд, председател на Норвежкия Нобелов комитет. "Изчислено е, че има 168 млн. деца по света, които извършват труд. През 2000 г. този брой е бил със 78 милиона по-висок. Светът се е доближил до целта да елиминира детския труд", каза още той. "Въпреки младостта й Малала Юсуфзай вече няколко години се бори за правото на момичетата на образование и показа със своя пример, че децата и младите хора също могат да допринесат за подобряването на собственото им положение. Тя направи това при най-опасни обстоятелства. Чрез героичната си борба тя се превърне във водещ защитник на правата на момичетата на образование", добави той. "Малала е гордостта на страната ни", коментира пък премиерът на Пакистан Наваз Шариф.

Сатяртхи посвети наградата си на децата в робство. "Това е признание за всички деца, които все още страдат в робство, принудителен труд и трафик", каза той пред CNN-IBN. През 1980 г. Сатяртхи основава движението "Спасете децата" и оттогава дейностите му са насочени към защитата на правата на 80 000 деца. Индиецът призова Малала да работи заедно с него за мир между техните страни, които са водили три войни помежду си. "Каня я да обединим усилията си в новата борба за мир на нашия субконтинент", каза Сатяртхи. "И двамата трябва да работим заедно, ръка за ръка. Определено ще я поканя. Познавам я лично, така че ще й се обадя и ще й кажа: "Хайде, нека да обединим усилията си", заяви индийският защитник на правата на децата.

Момичето оцеля след атентат на талибани

Малала е едва 11-годишна, когато за първи път заклеймява безстрашно талибаните. Четири години по-късно идва отмъщението - на път за училище тя е простреляна в главата, но като по чудо оцелява. На 17 г. тя вече е носителка на всевъзможни отличия: Нобеловата награда за мир, наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, призовете "Ана Политковская" и "Симон дьо Бовоар", наградата за мир на Пакистан, международната детска награда за мир, тя е Човек на годината, посланичка на съвестта на "Амнести Интернешънъл", специална пратеничка на ООН по въпросите на образованието.

В родината си Малала се прочува още на 11-годишна възраст. В своя блог за Би Би Си тя безстрашно клейми талибаните и се бори за правото на децата да посещават училище. Тъмнокосото момиче със забрадка и прям поглед става икона на борбата за достъп до образованието. За талибаните обаче тя се превръща в обект на нечовешка омраза. На 9 октомври 2012 г. на път за училище талибани я прострелват в главата. Следва спешна операция в Пешавар, след което момичето е откарано в специализирана клиника в Бирмингам. По цял свят се провеждат акции в знак на съпричастност и обич към малкото смело момиче. Пред британската клиника, където Малала претърпява няколко тежки операции, стотици се молят за здравето й. И действително Малала оцелява - и то без каквито и да е трайни увреждания.

След като се възстановява от ужаса, преживян след атентата, младата активистка отново се посвещава на своята кауза. Точно на 16-ия си рожден ден, на 12 юли миналта година, тя произнася реч пред ООН: "Те си мислеха, че куршумите ще ни накарат да замлъкнем, но се провалиха. Терористите си мислеха, че могат да ме откажат от моите цели и амбиции. Мислеха си, че могат да ме убият, но всъщност убиха само слабостта, страха и безнадеждността. На тяхно място се родиха силата, смелостта и страстта".

Днес Малала живее със семейството си в Бирмингам и била на училище, когато й казали, че печели Нобеловата награда за мир. Момичето иска някой ден да стане премиер на Пакистан и да върви по стъпките на своя идол Беназир Бхуто, използвайки позицията си, за да помогне на своята страна. "Тогава ще мога да отделя от бюджета колкото средства поискам за образование и помогна за решаването на външнополитически проблеми. Моята кауза никога няма да умре. Ще дойде ден, в който всяко дете, момиче или момче, черно или бяло, християнин или мюсюлманин, ще ходи на училище", казва Малала.

Сатяртхи получава смъртни заплахи

Индийският защитник на правата на децата Кайлаш Сатяртхи, който беше удостоен с Нобеловата награда за мир заедно с пакистанката Малала Юсуфзай, е роден през 1954 г. и е електроинженер по образование. През 1983 г. основава организацията "Бачпан бачао андолан" (Движение "Спасете детството"), която е спасила хиляди експлоатирани деца и други хора, подложени на принудителен труд.

Той често е забелязван по улиците да популяризира каузата за спасяване на децата от експлоатация, а през 1998 г. беше водач на Световния поход срещу детския труд, който мина през 103 страни. По данни от 2001 г. в Индия има 12.6 милиона работещи деца. Много от тях се трудят в опасни отрасли като минното дело и производството на пиротехнически средства, а други работят в каменни кариери или хранителни заведения, или шият дрехи, често за износ.

"Бачпан бачао андолан" извършва акции в хиляди цехове или частни домове, за да спасява децата, които насила работят там, а Сатяртхи нерядко е нападан заради своята дейност. Той отдавна настоява, че детският труд е неразривно свързан с неграмотността и бедността, и е един от първите хора, привлекли вниманието на западните потребители към каузата.

Заради работата си Сатяртхи често е получавал смъртни заплахи и срещу него са били правени опити да бъде хвърлен в затвора. Двама негови колеги дори са били убити, но той продължава с кампанията си, защото, както казва, "някой трябва да се изправи срещу предизвикателствата, каквито и опасности да крият".

През 1994 г. той застана начело на инициатива, при която за първи път беше въведен механизъм за етикетиране на килими, за които е установено, че не са направени с детски труд.

Според неговата организация Сатяртхи е бил номиниран няколко пъти за Нобеловата награда за мир. Той също така е бил удостояван с американската Награда за свобода през 2006 г. и с германската Награда на Фондация "Фридрих Еберт" за правата на човека през 1999 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай