Пакистан започна офанзива срещу талибаните

Пакистан започна офанзива срещу талибаните | StandartNews.com

Исламабад. Пакистанската армия съобщи, че стартира сухопътна офанзива срещу талибанските бунтовници в Северен Вазиристан.

В изявление на армията беше съобщено, че операциите са започнали около Мириншах, главният град в племенния район, граничещ с Афганистан.

Този ход последва въздушни удари, при които според армията са загинали 370 бунтовници.

Северен Вазиристан отдавна е убежище за екстремисти. Кореспонденти на Би Би Си заявиха, че много от тях са напуснали района преди офанзивата да започна.

Активните действия на военните бяха възобновени, след като групи, свързани с талибаните, нападнаха редица обекти в страната. Атаки имаше и срещу международното летище в град Карачи в началото на месеца. Тогава загинаха 34 души.

Според армията след евакуация на цялото цивилно население е започнало "претърсване от къща в къща на град Мираншах, проведено от сухопътни войски и специализирана група". Евакуираните от началото на военните атаки са повече от 450 000 души. Голяма част от избягалите от района, населен предимно с представители на пущунския етнос, се насочват към съседен Афганистан.

Атаките срещу въоръжените групи започнаха, след като мирните преговори между правителствените сили и талибаните, които се водеха от месеци, не успяха да постигнат напредък. 

Все още обаче не е ясно какви поражения е нанесла операцията върху цивилното население.

От години Мириншах се счита за база на талибаните в страната. Съюзниците на Пакистан, особено САЩ, призоваваха правителството да предприеме по-сериозни мерки срещу бунтовниците в отдалечения планински регион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай