Пакистан временно спира изпълнението на смъртни присъди

Пакистан временно спира изпълнението на смъртни присъди | StandartNews.com

Министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф наложи мораториум на екзекуциите в страната. Забраната ще трае до края на Рамазана и целата на мярката е да се спазва „светостта на благословения месец".

Шариф е известил Министерството на вътрешните работи и областните дирекции за продължаващата месец забрана. Свещеният месец Рамазан ще започне в повечето части на страната в петък.

Поне 15 човека са били убити през последната седмица в Пакистан, повечето от които осъдени за убийства. Към този момент около 8200 души да осъдени на смърт и очакват изпълнението на присъдите си. Поне 170 човека са били обесени от декември, миналата година, което предизвика бурни протести от страна на международните правозащитни организации.

Продължилата седем години забрана за изпълняване на смъртни наказания беше премахната миналата година в Пакистан. Повод за прекратяването ѝ стана терористична атака на талибани над училище, в която загинаха 141 човека.

Според „Амнести Интернешънъл" след повторното разрешаване на смъртните присъди Пакистан се е превърнал в „конвейрна лента за екзекуции".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай