Пак примка за оцелял на бесилото иранец

Трафикантът на дрога оживял по чудо, готвят му нова екзекуция

Пак примка за оцелял на бесилото иранец | StandartNews.com

Иранец, оцелял след изпълнението на екзекуцията му, ще бъде повторно изпратен на бесилото, съобщи местният тв канал Jam-e-Jam Online.

37-годишният Алиреза М. бил осъден на смърт заради търговия с наркотици. Присъдата му била изпълнена на 9 октомври в затвора на град Боджнорд. Лекарите потвърдили смъртта му и тялото било изпратено в моргата. На следващия ден роднини отишли да приберат тленните останки, но се оказало, че "трупът" още диша. Радостта на роднините била огромна, защото от над век в страната има традиция преживелият обесване да се помилва. Алиреза обаче бил пратен обратно в затворническата болница, където да се възстанови и след това да се яви на "поправително" обесване. От иранската "Хюман райтс" призоваха международната общественост да възпрепятства "нечовешкия процес" и да принудят Техеран да отмени изпълнението на присъдата.

"Този човек е осъден на смъртно наказание от съда и тази присъда ще бъде изпълнена", заявил обаче съдията Мохамад Ерфан.

Страната е един от световните лидери по изпълнение на смъртни присъди, преди нея е само Китай. Според местните закони със смърт се наказват отвличания, търговия с наркотици, нарушението на ислямските закони, държавната измяна и критикуването на правителството.

През тази година в Иран са изпълнени 560 смъртни присъди, около 200 от които след идването на власт на считания за умерен президент Хасан Рохани. Според правозащитници от тогава досега са нараснали значително и издадените от съдилища смъртни присъди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай