ОЗХО прие план за химическите оръжия на Сирия

Албания отказа да приеме химикалите

ОЗХО прие план за химическите оръжия на Сирия | StandartNews.com

Хага. Организацията за забрана на химичски оръжия обяви, че вече е приела подробен план за унищожаването на запасите на Сирия от средата на 2014 г, предаде Би Би Си.

Петък бе крайният срок за Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО ) да се споразумее за окончателен график за унищожението на оръжията. Крайният срок беше определен чрез посредничеството на руско-американсия план, подкрепен от ООН.

Планът беше приет въпреки по-ранен неуспех, когато Албания отхвърли искането да бъде страната, кьдето да се проведе унищожението. Кога и къде запасите ще бъдат транспортирани да бъдат унищожени остава неясно.

"Планът е приет", заяви пред журналисти Кристиан Шартие, говорител на организацията, след среща на 41-членния изпълнителен съвет на ОЗХО в Хага.

Съгласно плана, утвърден от изпълнителният съвет на Организацията, всички материали за производство на химическо оръжие, освен изпропанола, ще бъдат извозени от територията на Сирия до 5 февруари, казва се в изявление на ОЗХО.

"Планът предвижда извозването от Сирия на всички декларирани химически вещества и прекурсори, с изключение на изопропанола, не по-късно от 5 февруари 2014 година, като най-важните химически вещества ще бъдат извозени до 31 декември 2013 година", посочва се в съобщението.

Обектите, свързани със сирийския химически арсенал, ще бъдат последователно унищожени в периода от 15 декември 2013 г. до 15 март 2014 г. В изявлението се съобщава още, че химическото оръжие трябва да бъде изнесено от територията на Сирия за унищожение не по-късно от 30 юни 2014 г.

В пресрилийза не се съобщава името на страната, на чиято територия ще бъде унищожен химическият арсенал на Сирия.

По-рано в петък Албания отхвърли молбата на САЩ да унищожи на своя територия химическите оръжия на Сирия, нанасяйки удар по споразумението между САЩ и Русия за елиминирането на нервопаралитичните агенти на продължаващата в страната гражданска война.

"Не е във възможностите на Албания да вземе участие в такава операция. Нямаме капацитет да понесем такава отговорност", заяви албанският премиер Еди Рама.

Отказът на Албания беляза безпрецедентен обрат в традиционно непоколебимата й преданост към Вашингтон и може да направи трудно спазването на графика за унищожението на веществата.

Албанското решение последва вълна от протести в адриатическата страна, където протестиращите се оплакаха, че чрез плана страната бива „експлоатирана". От своя страна САЩ заявиха, че уважават решението на Албания да не приема химическото оръжие на Сирия за унищожение на своя територия.

"Уважаваме решението на премиера. Смятаме, че правителството на Албания с необходимата сериозност се е отнесло към разглеждане на възможностите за подкрепа на усилията на международната общност за ликвидиране на химическия арсенал на Сирия", казва се в изявление на американското посолство в Тирана.

В комюникето се посочва, че властите на САЩ разчитат, че унищожението на сирийското химическо оръжие ще завърши в установените срокове.

Междувременно бе обявено, че съвместната мисия на ООН и Организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) планира да завърши работата си в Сирия в рамките на установения по-рано срок – до 30 юни 2014 година. Това заяви специалният координатор на мисията Зигрид Кааг. „С оглед на условията, в които работи съвместната мисия, възнамеряваме да запазим гъвкавост в зависимост от развоя на събитията и се стремим да изпълним поставените задачи до 30 юни", каза Кааг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай