Ожесточена битка - шестима се борят за стола на Джонсън

Картината утре може да се промени в зависимост от това за кого ще дадат гласовете си депутатите

Ожесточена битка - шестима се борят за стола на Джонсън | StandartNews.com

Двама от претендентите за нов лидер на британските консерватори и премиер на страната отпаднаха в първия кръг на надпреварата. Напред във втория тур продължават 6 кандидати. Най-много гласове получи бившия финансов министър Риши Сунак, съобщава БНР.

Макар и да е още много рано за прогнози и заключения, след първия кръг се оформиха фаворитите. С 88 получени гласове Риши Сунак е начело в подкрепата сред депутатите. Не много далеч от него обаче са министърът на търговията Пени Мордант с 67 гласа и външният министър Лиз Тръс с 50.

Това ниво прескочиха още министърът за равноправието Кеми Баденох – 40 гласа, председателят на парламентарната комисия за външни работи Том Тугендхат – 37 и главният прокурор Сюела Брейвърман – 32 гласа.

ВИЖ ОЩЕ: След оставката: Приключва ли Джонсън с политиката

Донякъде е изненадващо отпадането на бившия здравен министър Джеръми Хънт, който получи най-малко гласове – 18. На последната надпревара за лидер на торите той достигна последния кръг с Борис Джонсън през 2019 година.

Отпадна също новоназначеният министър на финансите Надим Захауи, който събра 25 гласа. За преминаване във втория кръг бяха нужни минимум 30 гласа. Той ще се проведе утре.

ВИЖ ОЩЕ: Навалица от кандидати! Кой ще лапне поста на Борис Джонсън? 

Гласуването продължава до излъчване на двама финалисти. Сунак води пред Мордант за момента, но е добре да се знае, че Мордант е по-популярна сред членската маса на Консервативната партия, която ще има последната дума в случай, че двамата бъдат тези финалисти.

Картината утре може да се промени в зависимост от това за кого ще дадат гласовете си депутатите, подкрепили отпадналите Захауи и Хънт. Утре ще отпадне кандидатът с най-малко гласове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай