Навалица от кандидати! Кой ще лапне поста на Борис Джонсън?

Консервативната партия ще изготви идната седмица точни правила и график за надпреварата

Навалица от кандидати! Кой ще лапне поста на Борис Джонсън? | StandartNews.com

Четирима допълнителни кандидати се включиха вчера в групата на желаещите да наследят Борис Джонсън на поста британски министър-председател, а комитетът, който надзирава надпреварата, ще се опита да ускори процеса по отпадане на претенденти, предаде Ройтерс.

Парламентарният Комитет 1922 на Консервативната партия ще изготви идната седмица точни правила и график за надпреварата, след като Джонсън беше принуден от собствената си партия да се оттегли.

Мнозина законодатели настояват за процес по бързата процедура. Вчера министърът на транспорта Грант Шапс, финансовият министър Надим Захауи и бившите министри Джеръми Хънт и Саджид Джавид официално обявиха, че се включват в надпреварата за лидерския пост. С тях общият брой на кандидатите достигна 8 души, като се очаква поне още двама да се присъединят.

Лондонският в. „Мейл он съндей“ съобщи днес, че министърката на външните работи Лиз Тръс ще обяви кандидатурата си в понеделник с обещание да намали данъците и да се справи с кризата с цената на живота. Един от основните й съперници – министърът на отбраната Бен Уолъс, каза, че няма да се състезава за мястото на Джонсън.

Ковчежникът на Комитет 1922 Джефри Клифтън-Браун каза за Радио „Таймс“, че целта им ще е кандидатите, които очевидно нямат шансове да достигнат до последния кръг на отсяването, да отпаднат в ранен етап на надпреварата. Клифтън-Браун уточни, че това ще стане като се увеличи изискуемият брой подписи от други депутати консерватори за подкрепа на номиниран и се повиши прагът за гласове, които кандидатите трябва да получат, за да продължат в следващ кръг от състезанието.

Според Клифтън-Браун това ще позволи процесът да приключи с избора на двама финалисти в надпреварата, когато парламентът  излезе в лятна ваканция на 20 юли.

Трябва да имаме отговор до октомври, когато ще се проведе конференцията на консерваторите или може би и преди това, каза Клифтън-Браун.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай