Оцелелите от Хаян се стекоха в църквите

Международната помощ за Филипините най-сетне започна да пристига

Оцелелите от Хаян се стекоха в църквите | StandartNews.com

Манила. Оцелелите от тайфуна Хаян се стекоха към разрушените църкви в страната, и присъстваха на църковни богослужения в опустошените от стихията райони в островната държава, предаде Ал-Джазира. На много места, включително в сравнения със земята град Таклобан в провинция Лейте, литургиите бяха проведени в полуразрушени и наводнени църкви.

Филипините са изправени пред огромната задача за възстановяването от бурята, която уби най-малко 3681 души и засегна около 4 милиона.

Масивните усилия за хуманитирни организации и различни правителства най-накрая набират скорост, девет дни след като един от най-мощните тайфуни в историята предизвика хаос в централните Филипини.

Филипинските власти и международните агенции за помощ са изправени пред растяща хуманитарна криза, като близо 4 милиона души се нуждаят от помощ.

"Очевидно е, че е състезание с времето. Едва сега започва. Иска ни се да се беше случило преди седмица, но предвид предизвикателствата, пред които сме изправени, беше много трудно. Много бихме желали да беше по-бързо, но се прави най-доброто, за да се гарантира, че хората получават това, от което имат нужда навреме", обясни Ник Фини от международната организация "Спасете децата".

Близо половин милион къщи са били повредени от бурята, половината от тях са разрушени, според Организацията на обединените нации.

Помощта е започнала да достига до по-отдалечени райони, голяма част пренасяна от хеликоптери от самолетоносача USS George Washington, съобщиха от ООН, като хората в някои планински райони са все още в бедствено положение.

Американски военни помагат на филипинската армия при транспортирането на помощта до трудно достъпните райони. Пълното възстановяване на инфраструктурата обаче тепърва предстои.

"Лично за мен това е първото бедствие с подобен мащаб, пред което съм изправен. Може да отнеме повече от година, за да помогнем за възстановяването на Таклобан, както беше преди", каза командир Джонатан Зата от филипинската армия.

Информацията за няколко провинции в западната част на региона Висаяс остава "ограничен", в 60 процента от хората в градове в североизточната част на област Капиз се нуждаят от хранителни помощи.

Президентът Бениньо Акино, който е критикуван, че е бил неподготвен за мащабите на бедствието, посети засегнатите райони в неделя.

Той е критикувана за бавния темп на разпределението на помощите и неясните прогнози за броя на жертвите, особено в Таклобан, столицата на най-засегнатата област Лейте.

Има 1186 изчезнали, според националното преброяване. Официалният брой на жертвите е нараснал със 60 от петък насам, давайки надежда, че първоначалните прогнози за 10 000 загинали са били надценени.

Чуждата помощ за опустошените Филипини достигна почти 150 милиона долара, съобщи ДПА.

Филипинското външно министерство заяви, че помощ са изпратили 36 държави, Европейският съюз, Ватикана и няколко международни организации.

"Различни филипински групи в отделни страни организират кампании за набиране на средства и други дейности, за да помогнат за повдигане на духа и подобряване на физическото състояние на пострадалите", каза министерството.

Президентът Бениньо Акино е разпоредил да се прави стриктен отчет на пристигащата чужда помощ, за да се избегнат предишни случаи, при които дарени средства не са били използвани по предназначение.

Междувременно стана ясно, че правителството на Филипините е понижило прогнозите си за темпа на икономически растеж на страната през текущата година до 6,5-7 процента спрямо очакваните по-рано 7,3 процента, предаде ИТАР-ТАСС.

Икономическият растеж през четвъртото тримесечие на текущата година ще се забави до 4,1-5,9 процента, посочва докладът. През същия период на миналата година показателят бе на ниво 7,1 процента. Причина за понижението е тайфунът Хайян, който нанесе значителни щети върху икономиката на страната.

Особено силно е пострадало селското стопанство, отбелязва документът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай