Освободена министърка лъсна в "Плейбой". Франция се разтресе

Марлен Шияпа, който отговаря за социалната политика, предизвика скандал

Освободена министърка лъсна в "Плейбой". Франция се разтресе | StandartNews.com

Който си е мислел, че е видял всичко в политиката, объркал се е. Социална министърка гордо украси корицата на мъжката библия „Плейбой”. Вярно, че не е напълно гола, но 40-годишната Марлен Шияпа е заела предизвикателна поза. Французите останаха шокирани, защото снимката се появява в разгара на социалната криза и на протестите срещу пенсионната реформа на Макрон.

Марлен Шияпа, която към момента продължава да изплълнява функциите си като министър, ще се превърне в първия политик, който е позирал за списанието за възрастни. Броят ще излезе този месец и ще е озаглавен „Освободената министърка”.

Министърката съответно отнесе критики – не само от сравнително силната опозиция, но и от действащия кабинет и партиите, които го подкрепят. Премиерът Елизабет Борн например е цитирана да се кара на подчинената си с думите: „(това, което направи,) не е подходящо, особено в сегашната ситуация”.

"Освободената министърка" на социалната икономика говори за ЛГБТ правата в обем от 12 страници - жизнено важен въпрос в контекста на социалната криза и невижданите протести в страната.

„В първия момент помислих, че това е първоаприлска шега. Разбирам битката на феминистите, но не виждам защо тя трябва да се води в „Плейбой”. Има и други начини”, каза Людовик Мендес – колега на Шияпа от ПП „Ренесанс”.

„Ние сме в средата на социална криза, полицейско насилие, някои от хората са на живот и смърт, това е умишлена провокация”, коментира Сандрин Русо от „Зелената партия”. Според нея моментът, в който излизат снимките на министърката, е много удобен, да се разсее вниманието на хората и водещите заглавия в медиите да не са толкова свързани с продължаващите протести, а с „освободената министърка”. Особено предвид, че президентът Макрон буквално не се допита до парламента за пенсионната си реформа, която е повече от нежелана от французите.

„Франция дерайлира”, каза лаконично бившият кандидат за президент и крайно-ляв политик Жан Люк-Меланхон.

Междувременно пък самата Марлен Шияпа опита безуспешно да се защити в социалните мрежи: „Да защитим правата на жените да упражняват контрол над собственото си тяло трябва да е основен приоритет по всяко време. Във Франция жените са свободни, с цялото ми уважение към критиците и лицемерите”, написа тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай