Остър разговор Лавров - Блинкън. Има ли резултат

Той е бил по инициатива на американската страна.

Остър разговор Лавров - Блинкън. Има ли резултат | StandartNews.com

Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Антъни Блинкен проведоха телефонен разговор. Той е бил по инициатива на американската страна.

Руският дипломат е заявил, че американската пропаганда на „руската агресия“ срещу Украйна има провокативни цели. „Реакцията на САЩ и НАТО на руското предложение за гаранциите за безопасност водят до игнориране на ключови за Москва положения“, ,допълва руският първи дипломат.

„Реакцията на Вашингтон и Брюксел на предадените от нас проекти по руско-американския договор и споразумението с НАТО относно гаранциите за безопасност, игнорират ключови за нас положения, преди всичко за неразширяването на Алианса и неразгръщането на системи за ударно оръжие близо до руските граници.

Беше подчертано, че тези въпроси ще са в центъра на нашата оценка на документите, получени от САЩ и НАТО, които ще бъдат доведени до вниманието на колегите“, пише в прессъобщението на руското външно министерство по повод разговора между двамата дипломати.

Лавров също така е припомнил на Билнкен за недопустимостта на действия, които нарушават поетите на най-високо ниво ангажименти за неделимостта на сигурността в евроатлантическата зона.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай