Още през 2009 г. шефът на Сноудън го подозирал в шпионаж

Още през 2009 г. шефът на Сноудън го подозирал в шпионаж | StandartNews.com

Ню Йорк. Докато работел за ЦРУ, Едуард Сноудън бил заподозрян още през 2009 г. в опити за влизане във файлове, до които няма право на достъп, но докладът на неговите началници останал без последствия.

Разследване на авторитетния вестник "Ню Йорк таймс" разкрива, че шефът на Сноудън изразил в писмена форма подозренията към своя подчинен през 2009 г., когато американецът се канел да напусне работата си за ЦРУ в Женева. Според изданието два независими източници са потвърдили за съществуването на документа.

Впоследствие Сноудън напуска ЦРУ и започва работа по договор с американската Агенция за национална сигурност /АНС/. Преди няколко месеца той огласи хиляди секретни документи за тайните програми на АНС за глобално подслушване, извършвано от американските шпионски ведомства както в Щатите, така и по целия свят. Изглежда критичният доклад на началника на Сноудън в ЦРУ от 2009 г. въобще не е стигнал до АНС, преди агенцията да сключи договор с него. В документа шефът на Сноудън пише, че в последно време забелязвал значителна промяна както в поведението на своя подчинен, така и в работните му навици.

Според "Ню Йорк таймс" именно през 2009 г. е имало обоснована причина да бъде преразгледан допускът на Сноудън за работа със строго секретни материали, дейността му в АНС да бъде следена по-отблизо и, по този начин, да бъде предотвратено изтичането на информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай