Осъдиха на смърт ислямистки лидер в Бангладеш

Осъдиха на смърт ислямистки лидер в Бангладеш | StandartNews.com

Дака. Върховният съд на Бангладеш е отхвърлил жалбата на ислямистки лидер срещу присъдата му за военни престъпления убеждение, увеличавайки доживотната присъда на смъртно наказание, предаде Би Би Си.

През февруари Абдул Кадер Мула, лидер на Джамаат-е-Ислами, бе осъден от специален трибунал за престъпления по време на войната за независимост на 1971 с Пакистан .

Доживотната присъда, наложена по времето, предизвика гневни улични протести.

Неговите поддръжници твърдят, че обвиненията са политически мотивирани, но опонентите му казаха, че присъдата е твърде снизходителна.

Хиляди организираха бдения в Дака, настоявайки за смъртно наказание за Мула, който бе осъден за това, че е надзиравал кланетата по време на кървавата борба за независимост .

Неговото осъждане и последвалите присъди на други други ислямистки лидери от трибунала през последните няколко месеца предизвикаха вълна от вълнения от страна на поддръжници на Джамаат, които обвиняват правителството за преследване на политическа вендета. Повече от 100 души са били убити от януари насам.

Мула, който отрича всички обвинения, обжалва пред Върховния съд, който отхвърли аргументите му във вторник и вместо това увеличи наказанието.

Специалният съд е създаден през 2010 г. от сегашното правителство на Бангладеш, за да се справи с обвинените в сътрудничество с пакистанските сили, които се опитват да спрат Източен Пакистан (както е тогавашното име на Бангладеш) да стане независима държава.

Правозащитни организации заявиха, че трибуналът не отговаря на международните стандарти.

Повече от три милиона души са били убити по време на войната за независимост, според официални правителствени данни. Според други изследователи, тази цифра достига между 300 000 и 500 000.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай