Осъдиха Хохегер на две години и половина затвор

Осъдиха Хохегер на две години и половина затвор | StandartNews.com

Виена. Приключи процесът срещу австрийския лобист Петър Хохегер. Той е осъден на две години и половина затвор, съобщавa австрийският вестник Die Presse.

По време на предизборната кампания през 2006 г. партия "Съюз за бъдещето на Австрия" (BZO) е получила 960 хиляди евро от австрийския мобилен оператор Telekom Austria. Това е станало с помощта на фалшиви фактури, чрез рекламни и пиар агенции, обясняват от обвинението.

Бившият заместник изпълнителен директор на компанията Рудолф Фишер е одобрил плащания на стойност почти един милион евро за дясноцентристката партия, показва разследването. Подкупите били представени като такси за доклади в счетоводните книги.

По-късно министър от BZO променил закон, изискващ от телекомуникационните оператори да предоставят универсален достъп до безплатните номера, започващи с 0800. Според прокурора по делото Ханес Вандл, монополистът си е спестил около 10 милиона евро.

Облагодетелстване и фалшиви показания, дадени пред антикорупционната комисия на парламента са причината за присъдата на Хохегер. Той обаче отричаше до последно да е замесен в схемата за тайно спонсориране на партията. Съдът прие, че Хохегер е действал умишлено.

Постановлението на съда сочи, че партията трябва да плати глоба от 960 хиляди евро - същата сума, която е получила. Сумета е една четвърт от бюджета ѝ за изборите, които предстоят на 29 септември. Бивш депутат, пиарът на партията, както и бившият говорител на министерството на правосъдието бяха осъдени в същото дело.

Петер Хохегер е известен на България с това, че бе нает да "изчисти имиджа на България" пред Европейския съюз заради корупцията и организирана престъпност. Той взе хонорар от 1.5 млн. евро по два договора от 2006 и 2008 г., подписани от кабинета "Станишев". Случаят "Хохегер" беше обсъждан и в специална анкетна комисия, която създадоха в предишния парламент.

Присъдата на Хохегер показва колко е задължително да продължи реформата в съдебната система. По този случай ние сме дали многократни сигнали през годините, написа 

„Ортакът на Станишев получи 2,5 години затвор, защото е получавал пари от Станишев и Моника, а тук още си играем на комисии. Надявам се, че тази присъда ще активира и изкара на светло огромната далавера за сметка на държавата, извършена от най-приближените хора на Станишев", коментира във Фейсбук страницата си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай