Организаторът на атентатите в Париж е убит

Организаторът на атентатите в Париж е убит | StandartNews.com

Абделхамид Абаауд, който е сочен за организатор на атентатите на петък 13-и в Париж, е сред загиналите при вчерашните полицейски акции в столицата, съобщиха от прокуратурата в страната. На 13 ноември група от терористи ислямисти извършиха серия от кървави атентати в Париж, при които загинаха 129 мирни граждани от различни националности, а стотици бяха ранени. „След сравнителен анализ на следите от дланите и пръстите Абделхамид Абауд е официално идентифициран като един от убитите по време на щурма на антитерористичния отдел на улица „Корбийон" в Сен Дени през нощта срещу 18 ноември. Тялото е намерено в поразената жилищна сграда", гласи прессъобщение на прокуратурата към окръжния съд в Париж.

Франция обяви извънредно положение и върна контрола по границите. Френските ВВС атакуваха град Рака в Сирия, който се смята за столица на терористичната организация "Ислямска държава", поела отговорността за кървавата баня в Париж.

Президентът Франсоа Оланд призова за създаване на широка коалиция срещу терористите. Следващата седмица той ще има разговори във Вашингтон и Москва със своите колеги Барак Обама и Владимир Путин. Основна тема на техните разговори ще бъде по-нататъшното противодействие на заплахата, която представлява "Ислямска държава" за целия цивилизован свят. Френските специални части проведоха акция в парижкото предградие Сен-Дени. Равносметката от нея е следната - двама заподозрени джихадисти загинаха. Между тях е жена, която се е самовзривила с жилетка с експлозиви. Най-малко седем души бяха задържани. При операцията петима полицаи бяха ранени, но животът им е вън от опасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай