Опозицията на Саркози победи на местните избори във Франция

Опозицията на Саркози победи на местните избори във Франция | StandartNews.com

Фрeнските социалисти, предвождани от президента Франсоа Оланд загубиха изборите за пореден път. Дясната опозиция на Никола Саркози излезе победител на първия тур на неделните регионални избори във Франция. Втори останаха Националният фронт на Мари льо Пен, предава bTV.

Социалистите определят представянето си като добро, но за партията на Оланд това е четвърта загуба след местните, европейските и изборите за сенатори през 2014 г.

Никола Саркози каза, че смяната на властта е в ход и нищо няма да я спре. Той допълни, че хората се чувстват излъгани и това според него е причината да се отвърнат от левица.

Партията Съюз за народно движение (СНД) на Никола Саркози и центристкият Съюз на демократите и независимите печелят между 29,7 и 32,5 на сто от гласовете, сочат прогнозните резултати. Десните листи взети заедно получават между 36 и 40 процента. Крайнодесният национален фронт на Марин льо Пен получава между 24,5 и 26,4 на сто.

На балотажа следващата неделя в много райони ще се състезават десните партии и крайната десница. Никола Саркози заяви, е партията му няма да сключва никакви споразумения с лидерите на Националният фронт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай