ООН поиска и резолюция за хуманитарната криза в Сирия

ООН поиска и резолюция за хуманитарната криза в Сирия | StandartNews.com

Ню Йорк. След резолюцията за сирийското химическо оръжие, Съветът за сигурност на ООН ще се заеме с острата хуманитарна криза в страната, което ще бъде тест за крехкия консенсус относно конфликта, предаде Ройтерс.

Съветът за сигурност обмисля приемането на изявление с цел да подпомогне достъпа на хуманитарната помощ в Сирия. В него ще се призоват сирийските власти да разрешат доставките през границите от съседните страни и ще се призоват страните в конфликта да прекратяват временно сраженията за така наречените "хуманитарни паузи".

На фона на новопридобитото единство на 15-те членки, които преодоляха дългата дипломатическа безизходица между Русия и западните сили в петък и приеха резолюция за химическите оръжия на Сирия, Австралия и Люксембург разпространиха проект на декларация относно хуманитарната криза.

Повече от 2 милиона сирийци, предимно жени и деца, са избягали по време на гражданската война, която продължава над две години, а над 100 000 си загинали, според проучване на ООН. Милиони повече вътре Сирия са в отчаяна нужда от помощ, която не винаги пристига навреме или в необходимите количества поради прекомерна бюрокрация и насилие.

Само 12 международни хуманитарни групи са одобрени от правителството на Сирия да работят в страната и конвоите с камиони не успяват да се справят със ситуацията, забавяни от десетките правителствени и опозиционни контролно-пропускателни пунктове, спореден служители на ООН.

Проектът на текст, получен от Ройтерс, призовава всички страни да "се споразумеят за условията за прилагане на "хуманитарни паузи", както и и по основните маршрути да се осигури нажременно, след уведомление от агенции за подпомагане, безопасното и безпрепятствено преминаване на хуманитарни конвои."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай