ООН: Не искаме нова Сребреница в Сирия

ООН: Не искаме нова Сребреница в Сирия | StandartNews.com

Близо 700 души, повечето от които възрастни хора, са блокирани в центъра на сирийския град Кобане на границата с Турция, разкри специалният пратеник на ООН в страната. Стефан де Мистура също така призова Турция да позволи на доброволци да влязат в Сирия, за да защитят града от джихадистите на "Ислямска държава". Твърди се, че ИД е завзела щаба на кюрдските сили в Кобане, но официално лице на сирийските кюрди опроверга това. Кюрдските сили, подпомагани от въздушните удари на международната коалиция, водена от САЩ, искат повече оръжие и амуниции, за да изтласкат джихадистите, които са завзели 40% от града. Според Де Мистура край Кобане има още 10-13 000 местни жители. Той добави, че цивилните най-вероятно биха били избити, ако Кобане попадне в ръцете на ИС.

"Не искаме да видим още една Сребреница", подчерта той. По време на босненския конфликт в Сребреница през 1995 г. бяха избити хиляди мюсюлмани от босненско-сръбските сили.

В същото време американският министър на отбраната Чък Хейгъл заяви, че ключовата военна помощ, която САЩ биха искали да получат от Турция, е достъп до военновъздушната й база в Инджирлик и помощ при обучението и оборудването на умерените сирийски сили. Той посочи също, че искането на турския президент Реджеп Ердоган САЩ да установят зона на сигурност по границата на Турция със Сирия "не е обмисляно сериозно", но добави, че американските лидери са отворени за дискусии по този въпрос.

Протестите и безредиците в Турция пък взеха още 6 жертви, включително на двама полицейски началници в източната провинция Бингели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай