ООН: Хората са причината за промените в климата

ООН: Хората са причината за промените в климата | StandartNews.com

Ню Йорк. Водещи учени заявиха в петък, че са по-сигурни от всякога, че хората са главните виновници за промените в климата и прогнозираха, че въздействието от емисиите на парникови газове могат да продължат в продължение на векове.

Според Междуправителствения комитет по изменение на климата ( IPCC ) към ООН настоящото прекъсване на затоплянето, когато температурите се повишават по-бавно, въпреки нарастващите емисии, е естествена комбинация, която няма да продължи.

Докладът твърди, че планетата я очакват повече горещи вълни, наводнения, суши и покачване на морското равнище, които ще погълнат бреговете и ниско разположените острови, заради парниковите газове в атмосферата .

Много световни лидери призоваха за решителни действия за овладяване на увеличаващите се емисии от парникови газове и за ограничаване повишаването на температурите в рамките на управляеми граници след доклада, който оценява, че човечеството е изгорило повече от половината наличен въглерод.

Проучването твърди, че е "изключително вероятно", с ветроятност от най-малко 95 на сто, че човешките дейности са доминиращата причина за затоплянето от средата на 20 век.

Това е увеличение от "много вероятно", или 90 процент , в последния доклад през 2007 г. и "вероятно", 66 процент , през 2001 година.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви, че проучването е покана за правителствата, много от които работят за стимулиране на слабия икономически растеж, да работят, за да се споразумеят за планироното ООН съглашение за борба с глобалното затопляне.

"Сега ние трябва да действаме", каза той .

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че докладът е тревожен сигнал . "Тези, които отричат ​​науката или избират извинения пред действия, си играят с огъня", заяви той, визирайки скептиците, които поставят под въпрос необходимостта от спешни действия .

Противниците на теорията за глобалното затопляне бяха окуражени след като температурите нарастнаха по-бавно през последните 15 години, въпреки увеличаването на вредни емисии на парникови газове, особено в развиващите се страни.

Европейският комисар за климата Кони Хедегор заяви, че е време за лечение на здравето на планетата. "Ако вашият лекар е 95 процента сигурен, че имате сериозно заболяване, трябва веднага да започнете лечение", каза тя .

Съставена на базата на работата на стотици учени, докладът ще бъде разгледан допълнително тази година, след като докладът от включваше грешка, преувеличаваща скоростта на топене на хималайските ледници. По-късно бе установено, че грешката не е повлияла на основните заключения .

В доклада се прогнозира, че намаляването на затоплянето няма да продължи, като температурите за периода 2016-2035 вероятно ще бъдат с 0.3-0.7 градуса по Целзий по-високо, отколкото през 1986-2005 .

Все пак, се казва в доклада, климатът е малко по-малко чувствителен от очакваното към ефекта от въглеродния диоксид .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай